6 Лютого 2022
Новини

Олімпіада-2022: чому українська лижниця вся була в крові

Олімпіада-2022: чому українська лижниця вся була в крові

У гонці на Олімпіаді-2022 28-річна українська лижниця Вікторія Олех понад 10 км не могла зупинити носову кровотечу.

У скіатлоні вона насилу змінила лижі, бо все розпливалося перед очима, але з дистанції дебютантка Ігор не зійшла, хоч і показала на фініші лише 60-й результат. Лижниця розповіла про суворі погодні умови на трасі та феноменальну норвежку Йохауг, яку ніхто не може зупинити, - пише obozrevatel.

– Якщо чесно, я не знаю, що відбувалося. Але тут, в принципі, велика висота – 1800 метрів над рівнем моря. Можливо, тиск. У мене в п'ятницю напередодні гонки таке було: я бігала, робила зарядку, і кров з носа пішла. І ось у суботу під час скіатлону це знову повторилося. Як на першому колі, після першого ж підйому пішла кров, так і продовжувала йти протягом усієї дистанції.

Тренер на другому колі сказав: "Якщо погано почуваєшся – сходь". Але киваю та продовжую бігти, як би тяжко і погано не було. Я просто намагалася зробити щось, щоб кров не дуже бігла. Тому що я вся була у крові – і комбінезон, і лижі, і палиці, і черевики. Наковталася трохи і почало нудити. Але думаю: "Ні, ні. Я коньок добіжу. Перевзуюсь і добіжу". Намагалася знайти всі сили, які були в мені, щоб не зійти.

Коли вже в самому боксі змінювала лижі з класики на коньок, я розстібаю класичне кріплення, а в конькове просто не можу потрапити – у мене все розпливається перед очима. Я сама, якщо чесно, "стресанула". Перехвилювалась.

Я уявляю, дебют на Олімпіаді – і тут таке…

– Так. І дистанція немаленька – 15 км. 7,5 км бігли класичним ходом і стільки ж – коньковим. Та й коло важке – підйоми досить затяжні. Вони не зовсім круті, але довгі. Потрібно себе стримувати та контролювати. І погодні умови непрості – сильний вітер. Їдеш, і такі пориви бувають, що просто зупиняються лижі і задихаєшся від пориву.

– Якщо чесно, поки не було подробиць про ваш стан, то припустила, що ви впали. Тому що, як наголошував багато хто, сніг у Китаї жорсткий, і падінь на старті гонки було достатньо.

– Так, переді мною теж багато падали. І хоч на Олімпіаді я вперше, але є досвід виступів на найсерйознішому рівні, зокрема в юніорських чемпіонатах світу брала участь, тому я знаю, як дівчата бігають і які можуть бути наслідки. У чоловіків такого нема. Вони якісь стриманіші. Починають у натовпі спокійно, ніхто нікуди не лізе. А потім уже перед фінішем починають розбиратися, і група розтягується. У нас же з перших метрів починають бігти одна перед одною – по палицях, по лижам одна одній.

Ми минулого року теж бігли скіатлон на етапі Кубка світу у фінському Лахті. Це тут у нас траса широка, і кола проходили паралельно – і класика, і коньок поряд. А зазвичай є одне коло класичне, а інше – конькове. Зі старту є п'ять або шість лижів. І всі намагаються в них із самого початку застрибнути. Я так по брівці, по брівці намагалася пройти. А поряд були завали, поломки палиць. Вони потім встають, наздоганяють і їдуть від нас, але ти, принаймні, спокійний і продовжуєш йти своїм темпом з цілим інвентарем.

– Перед Іграми всіх лякали суворими умовами Китаю – вітер, висота та мороз до -20.

– Так, уночі мороз за мінус 20 опускається. Кілька днів тому навіть -23 було. Я скажу, що якби не було вітру, то, в принципі, досить комфортна температура. Так, мороз вдень мінус 11–12 градусів, але на сонці взагалі комфортно. Однак вітер такий сухий. Ось недавно ми бігли етап Кубка світу у Фінляндії у -21. Так, холодно, але не так, як тут. Навіть порівняти ні з чим – просто такий сухий вітер, що обпалює.

– Це найсуворіші умови у вашій кар'єрі?

– Так, у моїй кар'єрі ще такого не було. Так, бігали у мороз, було холодно, але не так, як тут.

– Непрості умови. Але мені здається, що переможниці олімпійського скіатлону, норвежці Терезі Йохауг байдуже, де бігти.

– Я не знаю, це, мабуть, людина-робот. Ми з нею у п'ятницю на офіційному тренуванні каталися, вона було зі своїм сервісменом. То я була попереду, то вона. І я спостерігала за технічними моментами та якимись нюансами. Скажу, що вона дуже худа, висушена.

Влітку у нас із норвежками проходили паралельно збори в Італії, і я звертала увагу на статуру Йохауг. Вона має такий рельєф м'язів, вона така висушена. Я кажу – велик, інакше не скажеш (сміється). Ну як вона біжить? Там, мабуть, такий двигун. Я все розумію, треба бігти, вигравати, але не по дві хвилини другому місцю привозити. Звичайно, це – талант. Як у того ж норвежця Клебо. Але Йохауг – це просто феномен, а не людина.

– Напевно, її мотивує і той факт, що довелося пропустити попередню Олімпіаду через дискваліфікацію та звинувачення у вживанні допінгу.

– Так. І після того, як вона відновила кар'єру, її не зупинити. На трасі вона просто божевільна (посміхається).

– Яка у вас наступна гонка? І вже обговорювали з лікарем, що треба зробити, аби ситуація з кров'ю з носа не повторилася?

– Конкретно не обговорювали, тому що спочатку необхідно визначити причину. Зрозуміло, що після гонки у мене поміряли тиск. Так, він впав. Але це пов'язано з навантаженням під час самої гонки. Плюс – невідомо скільки я втратила крові. На перший час рекомендації дали і зараз стежитимемо за моїм станом. Може це і судини. Але раніше взагалі жодних передумов не було, нічого мене не турбувало.

У неділю скіатлон побіжать хлопці, тільки вони матимуть 30 км. У понеділок у нас вихідний – тренувальний день, а 8 числа буде спринт. Там уже дистанція коротша. А якщо після кваліфікації потрапиш до топ-30, то потім йдуть забіги по шість спортсменів – чвертьфінали, півфінали та фінал.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, спорт, Світ, китай
В тему