3 Лютого 2022
Новини

В Україні можуть подорожчати продукти: причини

В Україні можуть подорожчати продукти: причини

В Україні на 2-3% можливе зростання цін майже на всі групи товарів.

Причинами цього є сезонний фактор, зростання вартості енергоресурсів та нестабільність курсу гривні щодо світових валют. Про це розповіла аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин пише obozrevatel.

За її словами, лютий – це місяць, коли традиційно найбільше на зміну цін на продукти харчування впливає сезонний фактор (особливо характерний для свіжих овочів та фруктів). Однак цього року до нього долучилися ще два відчутні фактори.

На її думку, подорожчання енергоресурсів, яке спостерігається вже давно, поступово перекладається на кінцеву ціну споживача. Але якщо перші два фактори торкнуться насамперед продуктів харчування українського виробництва, то зміна курсу гривні вплине на імпорт.

Експертка пояснює, що саме тому протягом наступного місяця слід очікувати подальшого зростання цін на 2-3% майже для всіх груп товарів. Проте наголошує, що кожна з них може мати свої ринкові причини.

Окрім цього, Литвин зауважує, що стримування росту цін очікується на продукти харчування, які мають суттєву соціальну значимість: борошно, молоко, житньо-пшеничний хліб, м'ясо птиці (тушка), яйця та соняшникова олія. А підприємствам, які виробляють ці продукти, виділяють природний газ за спеціальною ціною після подання відповідної заявки та проходження торгів. Ціна практично вдвічі менша за ринкову.

Литвин каже, що перші торги вже відбулися 17 січня. Тому найближчим часом варто очікувати на стабілізацію ситуації з цінами на ці продукти. Але навряд чи варто сподіватися на зниження.

Раніше повідомляли, що ціни на яйця в Україні знизяться на 5-10%. Нова вартість становитиме приблизно 36-38 грн за десяток. У супермаркетах їх наразі можна купити за 39-43 грн.

«Зазвичай після закінчення всіх новорічних свят паралельно зі зниженням попиту ціна на яйця поступово знижується на 5-10% і становитиме 36-38 грн за 10 штук. Таку ціну фіксують на цьому рівні приблизно до квітня», – сказала Литвин.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, продукти, ціни, їжа
В тему