2 Лютого 2022
Новини

У Луцьку попрощалися з Голованем

У Луцьку попрощалися з Голованем

Відомого луцького скульптора Миколу Голованя провели у останню дорогу.

Траурне богослужіння та похорон митця відбулися 2 лютого, - пише ІА "ВолиньPost".

Нагадаємо, помер почесний громадянин міста у ніч на 1 лютого.

Помолитися за упокій його душі у нижній храм Свято-Троїцького кафедрального собору зійшлися люди, які знали, любили і поважали Миколу Голованя. Людей, щоправда, була не надто велика кількість. Свій останній спочинок Микола Микитович знайшов на кладовищі у селі Липини.

До слова, у Луцьку одну з вулиць назвуть іменем Миколи Голованя. Також цього року в пам’ять про Миколу Микитовича створять сквер скульптур Миколи Голованя на вулиці Драгоманова, де вже зібрана частина його робіт.

Довідково: Микола Головань народився 9 січня 1943 року в Луцьку. Навчався у Теремнівській загальноосвітній школі. З 1959 по 1965 рік навчався у Львівському училищі декоративно-прикладного мистецтва імені Івана Труша.

У 1971 році відкрив першу персональну виставку у кінотеатрі «Промінь»: скульптура, живопис, графіка. Працював скульптором 8 років у Художньому фонді України та 22 роки – в художньому комбінаті. Брав участь в скульптурних пленерах у м.Луцьку «Пам’ять крізь віки» (2001) та садово-паркової культури у Франції (2002).

За вагомий внесок у розвиток естетичного і високохудожнього середовища в місті Луцьку, а також популяризацію образотворчого мистецтва скульптору Миколі Голованю присвоєно звання «Почесний громадянин міста Луцька» (рішення Луцької міської ради від 27 липня 2016 року № 11/1).

За своє життя він створив скульптури на пішохідній вулиці міста Лесі Українки, в Центральному парку та в інших куточках обласного центру. Також побудував на березі річки Стир архітектурну пам’ятку – Будинок скульптора. Ця споруда прикрашена більше, ніж п’ятьмастами скульптурами різних стилів. Вона постійно приваблює туристів з усього світу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, похорон, смерть
В тему