24 Січня 2022
Новини

На Закарпатті дитині паралізувало ноги через поліомієліт

На Закарпатті дитині паралізувало ноги через поліомієліт

На Закарпатті у дитини почалося ослаблення рухової активності м'язів ніг через поліомієліт

У малюка не було вакцини проти поліомієліту, адже родина вирішила відмовитись від щеплення. Про це повідомили у МОЗ.

Нині триває епідеміологічне розслідування можливого джерела інфекції. До слова, дітей вакцинують проти поліомієліту 6 разів: у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) (ін'єкції); у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) (краплі).

Зазначають, що цих доз достатньо, аби в дитини сформувався імунітет до поліомієліту на все життя. Отримати щеплення можна безкоштовно у сімейного лікаря чи в найближчій амбулаторії.

У частини інфікованих недуга минає безсимптомно. Приблизно у 25 % випадків інфікування поліо виникають грипоподібні симптоми: лихоманка, втома, нудота, біль у горлі та животі, головний біль.

Проте може бути відчуття поколювання в ногах, запалення оболонок спинного або головного мозку (цей симптом має приблизно 1 з 25 людей із поліо); неможливість рухати частинами тіла (повний або частковий параліч); слабкість у руках, ногах або одразу в усіх кінцівках (спостерігається приблизно в 1 з 200 людей із поліовірусною інфекцією).

Варто зауважити, що після одужання може розвиватися постполіомієлітний синдром: м'язові болі, слабкість або параліч у дорослому віці, через десятки років після первинного захворювання.

Поліомієліт - це гостре вірусне інфекційне захворювання, яке вражає нервову систему.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: закарпаття, вакцинація, діти, хвороби
В тему