19 Січня 2022
Новини

Бустер та ревакцинація: що і навіщо?

Бустер та ревакцинація: що і навіщо?

Зовсім нещодавно вся планета чекала на винайдення надійної вакцини від Covid-19 і вже 2 грудня 2020 року Агентство з регулювання лікарських засобів та медичних товарів Великобританії (MHRA) дало тимчасове схвалення регулятора на вакцину Pfizer–BioNTech. Відтак, Великобританія стала першою країною, яка схвалила вакцину, і першою країною в західному світі, яка схвалила використання будь-яких COVID-19 вакцин

Однією з перших щеплення Pfizer–BioNTech отримала 90-річна Маргарет Кінан із Ковентрі, а 82-річний Браян Пінкер був першим, хто імунізувався Oxford/AstraZeneca. Загалом, грудень 2020 року назавжди увійшов в історію як початок історичної програми масової вакцинації від Covid-19 у світі.

Десь у той самий час більшість із нас були переконані – щеплення захистить від хвороби та допоможе покінчити з епідемією назавжди. Так воно і є, проте для підтримки належного імунітету та боротьби з новоми штамами вірусу, ми потребуємо нових, бустерних доз вакцини. І вчені попереджали про це відразу, адже повторні щеплення є нормальною частиною процесу вакцинації.

Бустерне щеплення від Covid-19 – це додаткова доза вакцини, яка вводиться після того, як захист, наданий оригінальними щепленнями, з часом починає знижуватися. Як правило, ми отримуємо бустер після того, як імунітет від початкової дози природним чином починає слабшати.

Бустерні дози – це не недолік чи унікальна особливість вакцин від Covid-19. Більшість дорослих пам’ятають, як нам доводилося отримувати ревакцинацію від дитячих хвороб, наприклад, таких як кір чи кашлюк. Аби захиститися від правцю та дифтерії повторні щеплення рекомендують робити кожні 10 років, оскільки початковий імунітет також слабне. Захист вакцин від грипу триває приблизно від 6 до 8 місяців, отже наступного сезону щеплення доводиться повторювати. 

6 січня 2022 року Міністерство охорони здоров'я України дозволило введення бустерної дози вакцини проти Covid-19 всім вакцинованим віком від 18 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися. Станом на 17 січня 2022 року 99 165 українців отримали бустерну дозу вакцини, серед волинян таких – 1085

Довідково. Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію» за сприяння Європейського Союзу, який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Волинська фундація» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Анна Данильчук, ГО «Волинська фундація»

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Надзвичайні події, Україна, Світ, вакцинація
В тему