19 Січня 2022
Новини

У Львові однорічній дитині трансплантували печінку від посмертного донора

У Львові однорічній дитині трансплантували печінку від посмертного донора
У Львові вперше в Україні однорічному хлопчикоові трансплантували печінку від посмертного донора. 

Він знаходиться під цілодобовим наглядом лікарів, його стан - стабільний, - інформує Перше територіальне медичне об'єднання Львова.

Операцію зробили 12 січня в Дитячій лікарні ПТМО Львова. Пацієнт Артем із села в Івано-Франківській області важив лише 9,5 кг. Він народився з непрохідними жовчовивідними шляхами. На третьому місяці хлопчику поставили діагноз атрезія жовчних протоків, виражена печінкова недостатність. Через хворобу в нього була жовта шкіра, склери очей та великий животик.

За словами лікарів, печінка поступово відмовляла. У серпні 2021 року мамі Артема сказали, що хлопчику необхідна трансплантація органа. З родини ніхто не підходив дитині як донор. До цього від посмертних донорів таким маленьким дітям в Україні не проводили трансплантацію.

Упродовж чотирьох місяців хлопчик із мамою залишався в лікарні. 6 січня Артему виповнився рік.

12 січня стало відомо, що у Вінниці з'явився донор. У 44-річного чоловіка в мозку розірвалась аневризма. Його родина погодилась на вилучення органів.

Печінка поза тілом «живе» не більше ніж 12 годин, тож до Львова орган транспортували вертольотом. Після цього лікарі розділяли донорську печінку, щоб узяти для хлопчика лише її частину. Сама трансплантація тривала приблизно 12 годин. Після її завершення хлопчик перебуває під цілодобовим наглядом лікарів.

Через тиждень після операції лікарі заявили, що печінка працює, а стан дитини стабільний.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: львів, Лікарі
В тему