6 Січня 2022
Новини

Із Казахстану не змогли вилетіти українці

Із Казахстану не змогли вилетіти українці

Із Алмати ввечері 5 січня не змогли вилетіти українці через призупинення роботи аеропорту.

Їм намагається допомогти українське посольство. Наприклад, пошук місць для ночівлі, - інформує речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Українське посольство намагається дізнатися в адміністрації аеропорту та авіакомпанії, чи можливо організувати цей рейс. Посольство підтримує зв'язок із пасажирами. Але ускладнює ситуацію введення надзвичайного стану в Казахстані, нестабільна робота мобільного зв'язку та Інтернету, а також часткове обмеження руху регіонального пасажирського транспорту.

Ніколенко зазначає, що аеропорт Нур-Султана працює в штатному режимі й 6 січня звідти запланований рейс до Києва. В українському МЗС наголосили, що очікують від казахстанської влади забезпечення безпеки громадян України.

«Хочу усіх заспокоїти: Українська держава своїх громадян не залишить напризволяще. Подальші кроки МЗС та інших відомств задля захисту інтересів українців в Казахстані будуть коригуватися залежно від розвитку безпекової ситуації», — зазначив Ніколенко.

Нагадаємо, 5 січня протестувальники захопили аеропорт в Алмати. А в ніч проти 6 січня влада заявила про проведення «антитерористичної операції» у місті та звільнення аеропорту.

Українцям рекомендують зареєструватися в електронній системі «ДРУГ», щоб дипломати могли вчасно надати допомогу. У разі загрози життю чи безпеці українці можуть звернутися за допомогою за номером телефону: +7 705 755 66 10 або на електронну пошту: emb_kz@mfa.gov.ua.

Нагадаємо, в Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд запровадив з 1 січня 2022 року нову ціну на зріджений нафтовий газ: більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним.

Протестувальники вимагали вдвічі знизити ціну, а область забезпечити постійним запасом газу — наразі стикаються зі збоями в його подаванні. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: українці, Світ
В тему