27 Грудня 2021
Новини

«Стоунхендж» за 1,5 млн: чому у Харкові розгорівся скандал

«Стоунхендж» за 1,5 млн: чому у Харкові розгорівся скандал

У Харкові розгорівся скандал через проєкт під назвою «Скіфська спадщина». Проєкт вже нарекли місцевим «стоунхенджем», який представляє собою   бетонну композицію, задуману як нову пам'ятку, вартість якої автори оцінили у майже 1,5 млн гривень.

Втім харків'яни та користувачі соцмереж конструкцію не оцінили.

Зазначається, що його зведення підвищить туристичну привабливість міста. В межах цього проєкту на прибудинкових територіях пропонується ініціатива зі зведення об'єктів, які імітують історичні.

Конструкцію розташовано за адресою вул. Біблика 2 та 2а. Вона нагадує знаменитий Стоунхендж у Великій Британії – бетонні конструкції з нанесеними орнаментами та фігурами, які перегукуються зі скіфською тематикою. Автори "визначної пам'ятки" оцінили потенційну кількість відвідувачів комплексу в 500 тис. на рік, зазначивши, що він, безсумнівно, зацікавить як гостей міста, так і самих харків'ян.

Композицію у своєму Facebook прокоментував користувач Іван Пономаренко. Він зазначив, що бетон за тактильними відчуттями навіть не встиг застигнути і начебто ще сирий.

"Будемо сподіватись, що воно на когось не завалиться. У центрі – камінь а-ля вівтар для жертвоприношень", – написав він.

Харків'янин зазначив, що раніше про споруду повідомили у спільноті "Індустріальний район Харкова", назвавши її "місцем відпочинку та енергетичного підживлення, де ви можете доторкнутися до того, як і чим жили наші пращури – скіфи, сармати, трипільці". Однак пізніше пост видалили.

Зі свого боку коментатори не забарилися з дотепними жартами з цього приводу.

"На кожному будмайданчику є такий "арт-об'экт"", "Скіфи і сармати в шоці. Не кажучи вже про трипільців, які ніколи не бачили бетонних одоробл", "Сьогодні – масове паломництво на Бібліка", "На вході є розклад служінь і жертвопринесень на найближчий місяць?", "Дуже складно висловити все захоплення, тому що у мене попередження від ФБ і не можна матюкатися", – писали користувачі.

Пізніше мерія таки доєдналася до критики споруди. Директор департаменту у справах інформації та зав'язків із громадськістю Харківської міської ради Юрій Сидоренко написав у своєму Facebook, що в такому вигляді цю споруду не приймуть.

"Відповідно, ні про яку сплату теж не йдеться – у цьому питанні позиція мера принципова. Гроші реалізатору проєкту не заплатять. Ігор Терехов переконаний, що в такому вигляді "бібліковському стоунхенджу" чи "скіфській спадщині" в Харкові місця немає", – написав він.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, харків, скандал, Будівництво
В тему