24 Грудня 2021
Новини

В Україні переглянуть список військовозобов'язаних професій для жінок

В Україні переглянуть список військовозобов'язаних професій для жінок

У Міноборони зазначили, що не призиватимуть українок на військову службу, але багато з них мусять стати на облік у військкоматах за новим наказом.

Як повідоми депутат від "Слуги народу" Олександр Завітневич, військовозобов'язаними жінки певних професій стануть тільки у воєнний час.

Також він наголосив, що у міністерстві вже планують переглянути цей список і скоротити його. Депутат попросив громадян "не сіяти паніку" та зазначив, що цей закон ухвалили ще навесні 2021 року. А документом внесли зміни до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку й ведення військового обліку.

За його слова, ще на етапі підготовки проєкту закону представники Міноборони, СБУ й Служби зовнішньої розвідки опрацювали та врахували зауваження Департаменту кадрової політики Міноборони.  Зазначають, що жінки, які мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони, й придатні до проходження військової служби за станом здоров’я і віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Додають, що ця норма існувала й раніше, а останній перелік професій для жінок визначав уряд. Нардеп підкреслив, що КМУ – це великий колегіальний орган, а інколи рішення, як це, "потрібно ухвалювати вже сьогодні". Тож у законі "прописали рамку", що список має визначати Міноборони, а коли він вийшов, стало зрозуміло, що наведений у ньому перелік дуже великий.

Після обговорення цього питання з міністром оборони Олексієм Резніковим Завітневич повідомив, що вони дійшли згоди, що його буде переглянуто в бік зменшення та здорового глузду, бо там є професії, які дійсно не знадобляться Збройним силам та іншим військовим формуванням.

Сам "слуга" вважає, що загалом ініціатива щодо військового обліку жінок правильна, адже країна має знати свої резерви та бути готовою, бо ситуація зобов’язує.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, жінки, військкомат, війна на сході україни
В тему