23 Грудня 2021
Новини

У луцьких маршрутках і тролейбусах пільговим проїздом зможуть користуватися мешканці інших громад

У луцьких маршрутках і тролейбусах пільговим проїздом зможуть користуватися мешканці інших громад

Йдеться про автобусні та тролейбусні маршрути, які або доходять до межі цих громад, або заходять на територію громад.

У громадському транспорті Луцька користуватися пільговим проїздом зможуть жителі інших населених пунктів за умови компенсації проїду їхніми громадами.

Про це йшлося під час круглого столу щодо раціональної організації перевезень пільгових категорій громадян, учнів, студентів вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації, що проживають або зареєстровані на території прилеглих територіальних громад міським пасажирським транспортом (автобус, тролейбус), - пише ІА "Волинські новини".

Як повідомив начальник управління транспорту та зв’язку Луцької міської ради Віктор Главічка, здебільшого йдеться про автобусні та тролейбусні маршрути, які або доходять до межі цих громад, або заходять на територію громад. Адже пасажири їздять ними і до шкіл, і до закладів охорони здоров’я, і на роботу. Він пояснив: забезпечення і оплата пільгових перевезень – це справа виконкомів.

Заступниця директора ТзОВ «СІТІ КАРД СИСТЕМ» Інна Артемчук зазначила, що автоматизована система дозволяє впроваджувати різні тарифи і види категорій, як для всього міста так і для окремих маршрутів.

«Є таке, що пасажири їздять на обраних маршрутах за зниженою вартістю. Система дозволяє вести облік пасажирів і розрізняти їх за категоріями, подавати все у звітах, скільки поїздок здійснила та чи інша людина в конкретному транспорті. Є можливість розширити кількість маршрутів», – пояснила вона.

Зрештою, головна умова для того, аби мешканці сусідніх громад їздили на пільгових умовах в міському громадському транспорті – укладання угоди між виконкомом громади з перевізниками і компанією «СІТІ КАРД СИСТЕМ».

Як зазначила депутатка Підгайцівської громади Тетяна Курилюк, в громаді наразі пробують зробити пільгові квитки для учнів Липинського ліцею на маршруті 32, яким вони їдуть до школи. Рештою маршрутів учні їздять за повну вартість.

«Ми компенсовуємо 44 поїздки для дитини на місяць і нам надають витяг, скільки діти проїхали. Якщо захворіли чи не пішли до школи, тоді було менше поїздок. Якщо це понад 44 поїздки, це вже оплачують батьки», – повідомила вона, адже громада мусить організувати доїзд учнів до школи.

Надалі стоїть питання з перевезеннями на маршруті № 30, зауважила вона. А після вирішення питання доїзду учнів, треба вирішувати ситуацію щодо проїзду пасажирів інших пільгових категорій, які забезпечені на рівні держави.

Тетяна Курилюк поцікавилась, чи зможуть пільговики користуватися іншими напрямками, якщо їм придбають пільгові квитки, щоб не обмежувати їх лише однією маршруткою. Адже в громаді вирішили монетизувати пільговий проїзд – громада відшкодовує кошти пільговикам.

Як пояснюють представники «СІТІ КАРД СИСТЕМ», оскільки система дозволяє відстежити рух за персоналізованими картками, то є кілька варіантів вирішення цього питання: укладати угоди з перевізниками і їм компенсовувати проїзд, перераховувати пільговикам кошти на картки для проїзду, або ж відшкодовувати пільговикам витрачені кошти на проїзд, відповідно до звітів автоматизованої системи. Це питання мають вирішити вже самі громади, яким шляхом вони будуть рухатися. Адже в одних селах мешканці їздять міським транспортом, а в інших – приміських, де ще немає безготівкового розрахунку за проїзд.

Вирішити питання з пільговиками якомога оперативніше, просить представник Луцького підприємства електротранспорту Анатолій Миронюк.

«У будні ЛПЕ перевозить 22-25 тисяч пільговиків. У вихідні – 14 тисяч. Питання пільгового проїзду має бути вирішене на рівні керівництва громади, щоб не було інцидентів. Бо не повинен контролер 70-річну бабусю висаджувати з транспорту і пояснювати їй, що сільрада не заплатила кошти, хоч голова її запевнив, що вона має їздити безкоштовно», – пояснив він.

Саме за такою схемою – укладання тристоронніх угод виконкоми громад можуть організовувати проїзд пільговиків у громадському транспорті Луцька. І йдеться не лише про навколишні села. Такою ж схемою можуть скористатися й інші – віддалені громади, якщо хочуть щоб їхні мешканці, їздили в громадському транспорті міста безкоштовно. Адже грошове забезпечення пільг, гарантованих державою перекладені на місцеві бюджети і громади індивідуально вирішують ці питання у міру своїх фінансових можливостей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, громадський транспорт, пільги
В тему

Останні матеріали