19 Грудня 2021
Новини

В Україні можуть послабити або скасувати піст на Новий рік

В Україні можуть послабити або скасувати піст на Новий рік

ПЦУ на період, поки українці ще не перейшли до святкування Різдва 25 грудня, може послабити або скасувати піст 31 грудня та 1 січня.

Про це розповів предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв'ю «Радіо Свобода».

Він нагадав, що в деяких помісних православних церквах уже є традиція, коли 31 грудня та 1 січня послаблюють або скасовують піст.

«Церква як любляча мати, вона може діяти поблажливо. Як кожна мати своїй дитині або дозволяє щось, навіть порушує певні правила, або навпаки діє інколи жорстко, згідно з акривією, тобто точно згідно з правилами», — сказав Епіфаній.

Різдвяний піст за юліанським календарем триває з 28 листопада по 6 січня. Натомість віряни, які святкують Різдво 25 грудня за григоріанським календарем, постують з 15 листопада по 24 грудня.

За прогнозом Епіфанія, це може статися упродовж 10 років. Предстоятель наголосив, що особисто підтримує перехід святкування Різдва за новоюліанським календарем, проте процес має відбутися поступово. 

Глава ПЦУ переконаний, що в нинішній період різдвяних свят «храми 25-го будуть порожніми, а 7-го — повними». Він зазначив, що найперше, що треба робити у цьому напрямку — це проводити просвітницьку роботу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Різдво, Україна, церква, православна церква україни
В тему