11 Грудня 2021
Новини

Коли в Україні з’явиться економічний паспорт та скільки коштів можна отримати

Коли в Україні з’явиться економічний паспорт  та скільки коштів можна отримати

В Україні планують створити економічний паспорт, завдяки якому діти, народжені після початку  2019 року, досягнувши повноліття, зможуть отримати певні кошти.

Як буде працювати економічний паспорт в Україні, хто зможе отримати кошти?

Читайте також

Хто та скільки грошей зможе отримати

Під час звернення до Верховної Ради 1 грудня президент України Володимир Зеленський пообіцяв запровадити особливі рахунки для дітей. Для цього планують створити Фонд майбутніх поколінь, куди будуть надходити внески від сплати ренти за користування надрами для видобування корисних копалин та інвестиційного доходу від розміщення та інвестування коштів учасників Фонду.

«Усі кошти, отримані як плата за використання українських надр, накопичуватимуться на особистих рахунках дітей і громадян України. Ці гроші діти зможуть використати після досягнення повноліття для здобуття освіти в Україні. Наші олігархи стануть інвесторами українських дітей», — заявив Володимир Зеленський.

Державні внески здійснюватимуться щороку на кожного учасника Фонду до досягнення ним 18 років. Учасниками Фонду будуть українці, народжені з 1 січня 2019 року.

Читайте також

Зверніть увагу! Для отримання виплати із системи економічного паспорта після досягнення 18 років, учасник має бути громадянином України та повинен постійно проживати на території України протягом останніх п'яти років.

Ці виплати після досягнення громадянином України повноліття можуть використовуватися на:

  • навчання в закладах освіти України;
  • купівлю власного житла на території України;
  • переказ коштів на власний рахунок у системі недержавного пенсійного забезпечення;
  • лікування (при досягненні 18-річного віку).
Читайте також

Сплата державних внесків системи економічного паспорта здійснюватиметься за рахунок коштів спеціального фонду державного бюджету, який формуватиметься за рахунок таких надходжень:

  • 70% рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення (у 2023 році – 35% зі щорічним збільшенням на 5% до досягнення 70%);
  • 95% рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату ( у 2023 році – 47,5% зі щорічним збільшенням на 5% (крім останнього року, у якому збільшується на 2,5%) до досягнення 95%);
  • рентна плата за користування надрами в межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України (у 2023 році 50% зі щорічним збільшенням на 5% до досягнення 100%).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка, гроші, діти
В тему