6 Грудня 2021
Новини

У ресторані Вінниці відмовилися перейти на українську та запропонували говорити італійською

У ресторані Вінниці відмовилися перейти на українську та запропонували говорити італійською
У Вінниці в ресторані Pasta e Vino — Piazza Beatrice офіціант відмовився обслуговувати клієнтів українською мовою. 

Відвідувачі залишили негативний відгук у профілі ресторану на Google Maps, проте там їх звинуватили в політичних мотивах, - розповіла відвідувачка закладу Юлія Рюхова.

Вона розповіла, що 5 грудня снідала у цьому ресторані з чоловіком, але на прохання розмовляти українською офіціант відповів, що спілкування російською — це його конституційне право.

За словами жінки, після цього адміністраторка намагалася виправдати офіціанта і сказала, що він із Донецька. Адміністрація закладу відповіла, що така оцінка їхньої роботи нібито є «політично мотивованою», а також запропонували відразу переходити на італійську, адже вони італійський ресторан.

Згодом у Google Maps заклад зазначив, що підтримує закон про мову й не відмовляється обслуговувати українською. Натомість на негативні коментарі ресторан відповідав так: «Ви є людиною, що не має власної думки і дозволяє себе використовувати. Вітаю».

Ми звернулися по коментар до уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня.

З 16 січня в Україні набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», за якою вся сфера обслуговування має перейти на українську. Тому де б ви не отримували послугу: супермаркет, банк, кав'ярня чи інтернет-магазин ? вас мають обслуговувати державною мовою.

Водночас інформація може дублюватися іноземною мовою, а на персональне прохання клієнта обслуговувати можуть мовою, що прийнятна для обох сторін.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вінниця, українська мова, Україна, російська мова
В тему

Останні матеріали