30 Листопада 2021
Новини

ВРУ ухвалила зміни до закону, що вдарять по бізнесу Ахметова

ВРУ ухвалила зміни до закону, що вдарять по бізнесу Ахметова

Рада ухвалила податковий законопроєкт №5600, в якому зберегли підвищення податкового навантаження на видобуток залізної руди.

Це має найбільше вдарити по бізнесу олігарха Ріната Ахметова. Таке рішення ухвалили 30 листопада на засіданні парламенту, - пише УП.

Законопроєкт у цій редакції підтримало 255 депутатів, водночас за правку, яка могла зменшити податкове навантаження на металургійний бізнес проголосувало лише 49 депутатів.

Під час розгляду законопроєкту з’явилася правка, завдяки якій обсяг рентних платежів з видобутку залізної руди міг не просто не збільшитися, а навіть зменшитися. Через це "антиахметівський" законопроєкт ризикував стати "проахметівським".

Зокрема, до другого читання комітет пропонував виключити з бази оподаткування рентою вартість фрахту залізної руди з українського порту "Південний" до китайського порту Qingdao, а також на витрати, пов’язані з внутрішньою логістикою.

Якби законопроєкт ухвалили у цій редакції, то обсяг відрахувань від ренти при нинішніх цінах на залізну руду міг стати навіть меншим, аніж до ухвалення законопроєкту №5600.

Однак під час розгляду законопроєкту у залі парламенту депутати "завалили" правку, яка зменшувала податкове навантаження на залізну руду. Таким чином, вартість фрахту не будуть вираховувати з податкової бази рентної плати.

Водночас у текст законопроєкту №5600 включили правку, яка зменшувала єдиний податок, який сплачується із земель, на яких розташовані будівлі птахофабрик. Вигодонабувачем таких змін стане бізнес Юрія Косюка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вру, рінат ахметов, закон, податки
В тему