26 Листопада 2021
Новини

Які протипоказання для вакцинації від COVID

Які протипоказання для вакцинації від COVID

У МОЗ зазначають, що гіпертонікам, людям з ішемічною хворобою, серцевою недостатністю, вродженими вадами серця, діабетом чи онкологією можна робити щеплення від COVID.

Зазначають, що протипоказаннями для вакцинації є важка алергічна реакція на першу дозу вакцини чи на один із її компонентів, - інформують у МОЗ.

В Україні громадяни з протипоказаннями складають менш як 1% від усього населення.

За словами кардіолога та завідувачки діагностичного відділу Центру інноваційних медичних технологій Віри Горбачової, людям із серцево-судинними захворюваннями можна робити укол від COVID-19, бо хвороба в них протікає значно важче та може дати дуже серйозні ускладнення. Це стосується також ішемічної хвороби, серцевої недостатності та вроджених вад серця.

Горбачова зазначила, що коронавірус впливає на серце й судини різними механізмами, а люди з такими захворюваннями більше ризикують інфікуватися й важко перенести ковід.

Ендокринолог і головний експерт з ендокринології департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Оксана Марусин переконує, що необхідно вакцинуватися українцям з цукровим діабетом та ендокринними захворюваннями. Також вона рекомендувала робити щеплення людям із захворюваннями щитовидної залози.

Вакцинуватися людям з онкологічними хворобами радить онколог-хірург-уролог Національного інституту раку Олександр Стаховський, який відзначає, що ці хворі ризикують померти внаслідок коронавірусних ускладнень.

"Ризик померти від онкології в наших пацієнтів значно менший, ніж ризик померти від ускладнень, які може спричинити в них коронавірусна хвороба. Щепитися можна як в активній фазі захворювання, так і тим, у кого ремісія. Тим пацієнтам, які проходять хімієтерапію, слід порадитися зі своїм лікарем, коли саме краще щепитися, щоб вакцинація дала оптимальний захист", — наголошує він.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вакцинація, коронавірус, Надзвичайні події, коронавірус, хвороби, онкологія, Україна
В тему

Останні матеріали