22 Листопада 2021
Новини

Жар у дитини: як діяти?

Жар у дитини: як діяти?

Жар у дитини – це ніщо інше як звичайна реакція організму на вірус чи інший збудник. На відміну від дорослих, діти легко переносять температуру і навіть при високій можуть активно гратися. Звичайно позначка на термометрі – 38,3 С і більше – це важливий сигнал проте, що дорослим потрібно негайно діяти. Небезпека криється в тому, що температура у дітей швидко піднімається вверх і вже через півгодини може перестрибнути позначу в 39С.

Як правильно збивати температуру

Збивати жар у дитини можна народними засобами або ліками. В першу чергу – це ібупрофен і різні лікарські засоби на його основні. Найпопулярніший препарат – нурофен: універсальний засіб для дітей і дорослих. Засіб діє ефективно. Інший лікарський засіб – парацетамол. Дуже важливо перед вживанням будь-якого лікарського засобу проаналізувати склад. Якщо у складі є анальгін чи аспірин, такий препарат не рекомендований до використання. На думку багатьох батьків найкращим лікарським засобом являється саме Нурофен: виробник чітко вказує пропорції ліків в залежності від віку та ваги дитини. Але в будь якому разі перед прийомом препарату потрібно проконсультуватися з лікарем. Тому що тільки лікар може поставити діагноз і виписати відповідне лікування. Пам’ятайте самолікування може бути шкідливим для вашого організму.

Під час високої температури обов’язково потрібно підтримувати водний баланс організму, щоб не було зневоднення.

Чого не потрібно робити

Лікарі категорично не рекомендують при високій температурі робити наступні дії:

  • вкутувати дитину ковдрою чи одягати на неї теплий одяг. Такими діями порушуються теплообмін тіла;
  • витирати «гаряче» тіло спиртом чи дуже холодною водою. На холодне у організму зворотна дія;
  • в якості ліків давати аспірин, анальгін;
  • збивати температуру до 36,6С. Температура повинна знижуватися поступово. Різке падіння температури тіла – це велике навантаження для організму;
  • примусово кормити. Апетиту під час температури нема. Єдиний можливий варіант – це максимальне вживання напоїв: чай, компот, узвар, звичайна вода. В якості їжі може бути щось легеньке, але не м’ясні бульйони, молочні продукти;
  • насильно укладати дитину спати. Якщо дитина відчує себе погано, вона сама ляже в ліжечко, а у всіх інших випадках спокійні ігри не заборонені.

Варто пам’ятати, що температуру до 38С не рекомендовано збивати. Винятком із цього правила являються дітки, які страждають на епілепсію чи серцево-судинні захворювання. Під часу високого жару дуже важливо спостерігати за дитиною: як вона себе поводить, які є додаткові ознаки, на скільки швидко піднімається температура і як довго тримається. Якщо висока температура тримається протягом 5-6 години і її неможливо збити, тоді слід викликати швидку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему