13 Листопада 2021
Новини

На Івано-Франківщині від COVID-19 померла вагітна жінка: троє дітей лишилися без мами

На Івано-Франківщині від COVID-19 померла вагітна жінка: троє дітей лишилися без мами

В Івано-Франківську від коронавірусу померла  жінка на сьомому місяці вагітності, мати трьох дітей. Вона потрапила до лікарні в тяжкому стані. Дитина вижила, але врятувати невакциновану жінку медики не змогли, хоч і боролися за її життя цілих два тижні.

На жаль, це далеко не перший такий випадок в Україні. Майбутні мами побоюються робити щеплення, більшість не хоче вакцинуватися, хоча це необхідно.

Дитину врятували, але мама померла

Софія Студент із Івано-Франківська потрапила з коронавірусом до обласного перинатального центру, перебуваючи на сьомому місяці вагітності. Жінку прийняли вже у тяжкому стані, медики два тижні боролися за її життя, підключили до кисню, та вберегти від смерті так і не змогли.

Врятувати вдалося лише її дівчинку – медики провели кесарів розтин. Малятко народилося з вагою всього 1,35 кг. Стан дитини був важким, але зараз загрози життю немає.

35-річну маму трьох дітей поховали. Як стало відомо пізніше, жінка була невакцинована від коронавірусу.

Працювала в садочку та любила дітей

Софія працювала вихователькою в дитячому садочку "Калиночка" в Івано-Франківську. Її згадують як дуже світлу, життєрадісну та добру до дітей людину.

"Я, як мама, завжди спокійно залишала своїх дітей. Знала, що Софія Орестівна їх ніколи не скривдить, дбатиме про них, любитиме як своїх дітей. Це величезна втрата як для садка, так і для її родини. У неї залишилися дві доньки. А третю вона тільки народила. Старшій 13 років, молодша цього року пішла в перший клас, ще зовсім маленька. Я навіть не уявляю, як вони будуть без неї", – розповідає місцева мешканка Тетяна.

У сімейному житті Софія також була щасливою. "Вони з чоловіком дуже любили одне одного, буквально не розлучалися. Дівчатка такі гарні, старша дбає про молодшу. Це таке горе", – каже одна зі знайомих.

В Україні вагітні не вакцинуються

Керівник Івано-Франківського обласного перинатального центру Юрій Павлушинський зазначає, що переважна більшість вагітних у їхній лікарні – невакцинована.

"Коли в Україні почали робити щеплення від коронавірусу, то про вагітних не йшлося. Тому їх ніхто не направляв. Зараз уже ми проводимо роботу з лікарями, з самими жінками, розповідаємо їм, чому обов'язково потрібно вакцинуватися від COVID-19", – каже медик.

До речі, рекомендації Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики про те, що вагітним можна робити щеплення від коронавірусу, в Україні з'явилися лише 14 червня цього року. Водночас було сказано, що вакцинуватися слід лише тим майбутнім мамам, які мають високі ризики інфікуватися.

Наприкінці липня з'явилися рекомендації робити щеплення всім вагітним жінкам. А в жовтні МОЗ, посилаючись на дані дослідження центру з контролю та профілактики захворювань у США, заявило, що вагітні пацієнтки з коронавірусом частіше потрапляють в реанімацію і потребують апарату ШВЛ.

Також, за даними цього дослідження, ризик смерті таких пацієнток вищий на 70%. Крім того, у невакцинованих вагітних жінок збільшено шанси на передчасні пологи.

З початку епідемії в Україні від коронавірусу померло вже 70 вагітних жінок.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, івано-франківськ, смерть, вагітність, коронавірус
В тему

Останні матеріали