8 Листопада 2021
Новини

Як виглядатиме довідка про протипоказання до вакцинації від COVID

Як виглядатиме довідка про протипоказання до вакцинації від COVID

МОЗ затвердило форму довідки про протипоказання до вакцинації від COVID-19.

Її видаватимуть тим, хто має тимчасові або постійні протипоказання. Форму довідки та інструкцію щодо її заповнення затвердили 2 листопада, - інформує преcслужба відомства.

Зазначається, що ця форма заповнюється на підставі медичних записів про стан здоров’я пацієнта з урахуванням критеріїв, які визначаються відповідно до Інструкцій до застосування вакцин, рішень НТГЕІ та «Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень».

У відомстві наголошують, що постійні протипоказання можуть бути лише до щеплення конкретною вакциною від COVID-19 (наприклад, важка алергічна реакція на першу дозу цієї вакцини чи один із її компонентів).

"У довідці про тимчасові протипоказання до вакцинації від COVID-19 має бути обов’язково вказаний термін дії цих протипоказань", — наголошують у МОЗ.

До слова, раніше МОЗ вказало різні типи протипоказань. Це можуть бути абсолютні протипоказання з визначеною ймовірністю виникнення серйозної побічної реакції.

Також ідеться про застереження (вакцинація з пересторогою), коли остаточне рішення щодо щеплення приймається лікарем з урахуванням переваг над ризиками.

Протипоказання також можуть мати характер постійних або тимчасових (у такому випадку у довідці вказується термін дії), діяти для всіх видів вакцин або лише для конкретного типу (якщо існує можливість провести щеплення іншим типом вакцини — довідка не надається).

Наприклад, діагноз тромбоз з тромбоцитопенією означає у певних випадках абсолютні постійні протипоказання до вакцин на векторній основі (AstraZeneca та деякі інші). Наслідком міокардиту та/або перикардиту є абсолютні протипоказання для мРНК вакцин (Pfizer/Moderna).

Для осіб з імунодефіцитом рекомендована вакцинація з пересторогою. Загалом визначено 16 причин для відмови від вакцинації (постійної чи тимчасової), або для її проведення з пересторогою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, коронавірус, Надзвичайні події, вакцинація
В тему