5 Листопада 2021
Новини

Зеленський підписав закон про олігархів

Зеленський підписав закон про олігархів

Володимир Зеленський підписав закон про деолігархізацію, який набуде чинності через 6 місяців після опублікування.

5 листопада закон надійшов президенту на підпис із ВРУ. Про це він повідомив у Twitter.

«Демократія — це закон і рівність. Підписав антиолігархічний закон, який докорінно змінює відносини між великим бізнесом і політиками. Тепер усі економічні гравці будуть рівними перед законом і не зможуть купувати для себе політичні привілеї. Зламати закон не дамо», — написав Зеленський.

Закон № 1780-ІХ «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» передбачає, що олігархів внесуть в окремий реєстр.

Особою, яка має значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархом), вважатиметься громадянин, який одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

  • бере участь у політичному житті;
  • має значний вплив на ЗМІ;
  • є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який після дня введення в дію цього закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на ринку відповідно до закону «Про захист економічної конкуренції» та протягом одного року поспіль підтримує або посилює таке становище;
  • підтверджена вартість активів особи та суб'єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 млн прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Декларацію про контакти з олігархами або їхніми представниками подаватимуть всі посадові особи, від рішень яких залежать доля суспільства чи державні рішення.

Після публікації документа починається відлік шестимісячного терміну для повноцінного введення його норм у дію.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир зеленський, олігархи, закон, вру
В тему

Останні матеріали