31 Жовтня 2021
Новини

Як запобігти раку грудей у чоловіків

Як запобігти раку грудей у чоловіків

Чоловіки також схильні до ризику розвитку пухлини в тканинах молочної залози.

Рак грудей у чоловіків являє собою злоякісне новоутворення, яке може розвиватися на фоні генетичної схильності, гормонального дисбалансу чи неправильного способу життя. Він складає менше 1 % від усіх випадків раку молочної залози та 1 % від усіх випадків раку в чоловіків. Причина цього – необізнаність та несвоєчасне виявлення хвороби.

Які симптоми раку грудей можуть бути в чоловіків?

На ранніх стадіях рак молочної залози може майже не проявляти симптоми, однак приводом звернутися до лікаря є:

  • ущільнення в грудях: зазвичай тверде та безболісне;
  • виділення з сосків (можуть бути з кров’ю);
  • біль та висип навколо соска, які не минають;
  • сосок чи шкіра навколо стають твердими, червоними чи припухлими;
  • втягування соска;
  • збільшення (припухлість) лімфатичних вузлів в пахвовій западині;

Кращими заходами профілактики можуть слугувати: ведення здорового способу життя, відмова від шкідливих звичок, фізична активність, мінімізація стресу, регулярні медичні огляди. Проте існують фактори, що напряму впливають на вірогідність виникнення онкології.

Рак молочної залози зрідка зустрічається в чоловіків до 35 років, у більшості випадків він виникає у віці від 60 до 70 років. Іншими факторами ризику можуть бути раніше проведена гормональна терапія, променева терапія грудної клітини, захворювання печінки, ожиріння, захворювання яєчка чи його видалення.

Одним із факторів також є генетична схильність – деякі чоловіки можуть унаслідувати від своїх батьків аномальні гени, які підвищують ризик виникнення раку.

Міністерство охорони здоров’я України рекомендує регулярно робити медичні обстеження для ранньої діагностики онкології. Для виявлення раку грудей у чоловіків використовують ті ж методи, що і для жінок: мамографія, УЗД, пальпація. Окрім цього існують генетичні тести, які допомагають установити чи є у людини схильність до цього виду онкології.

Більшість видів ракових захворювань успішно виліковуються, якщо їх вчасно діагностувати. Рак молочних залоз – один з них. Методи лікування чоловіків теж нічим не відрізняються від тих, які використовуються для жінок. Часто терапія є комбінованою, включає в себе генетичну діагностику, хірургічну операцію по видаленню пухлини, репродуктивну пластику, променеву терапію і медикаментозне лікування (гормональну терапію, хіміотерапію і/або таргетну біологічну терапію), які націлені на лікування мікроскопічних форм раку, що розійшлися по кровотоку з пухлини молочної залози. Такий підхід до лікування, що дозволяє запобігти розростанню та розповсюдженню пухлини, рятує життя. Разом з цим він може бути дорогим. За даними міжнародного провайдера онкострахування Madanes, середній чек на лікування раку молочної залози в Україні складає близько 500 000 грн, в той час як за кордоном вартість лікування може сягати десятків тисяч євро.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: онкологія, Україна, Поради
В тему

Останні матеріали