5 Жовтня 2021
Новини

Протипоказання до COVID-щеплення: Кузін розповів, кому і чому не можна вакцинуватися

Протипоказання до COVID-щеплення: Кузін розповів, кому і чому не можна вакцинуватися

Наразі лабораторно протестувати вакцину не можна.

Відсоток людей, які мають протипоказання до введення вакцини від коронавірусу, дуже маленький.

Про це розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Коли йдеться про протипоказання до введення вакцини, то тут варто розрізняти декілька речей. Є так звані абсолютні медичні протипокази - ситуації, коли вакцину в жодному випадку не вводять людині. Така ситуація виникає, коли у людини є гіперчутливість - непереносимість одного з компонентів препарату. Відсоток таких людей мінімальний - майже одна сота від загальної популяції людей", - каже санлікар.

За його словами, по суті - ті люди, які важко перенесли перше щеплення. Наприклад, отримали анафілактичний шок чи алергічну реакцію. В такому випадку йдеться саме про медичні протипокази, а тому другу вакцину таким людям не вводять. Лабораторного тестування "наперед" зараз провести не можна.

Кузін каже: якщо, приміром, людина має серцево-судинні захворювання, чи онкологію, то варто проконсульутватися зі своїм сімейним лікарем перед щепленням. "Інструкція до використання кожної вакцини має свої особливості: вона рекоменлована чи ні. Наприклад, вакцина CoronaVac не рекомендована вагітним жінкам", - розповів представник МОЗ.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, щеплення, Україна
В тему