23 Серпня 2021
Новини

В Україні електронні паспорти офіційно дорівнюють паперовим

В Україні електронні паспорти офіційно дорівнюють паперовим

В Україні 23 серпня набув чинності закон, який прирівнює е-паспорти до паперових.

Тепер на законодавчому рівні закріплене визначення е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон. Про набуття чинності цього закону 23 серпня раніше повідомляли в Офісі президента, - пише Громадське.

Цей закон Верховна Рада ухвалила 30 березня 2021 року, а 15 квітня його підписав президент Володимир Зеленський.

Закон дає право громадянам використовувати цифрові документи під час подорожей залізницею або літаком у межах України. Також їх можна пред’являти під час медичного обслуговування чи банківських операцій.

Окрім того, е-паспорт підійде для отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг та пошти. А ще з ним можна купувати товари у магазині й підтверджувати особу на запит поліції та правоохоронних органів.

В ОП зазначали, що станом на середину квітня цього року приблизно 5 мільйонів громадян України користувалися е-паспортами (цифровими образами ID-карток) через мобільний додаток порталу державних послуг «Дія».

Зазначимо, що е-паспорти доступні лише тим українцям, які мають ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Їхні основні переваги, як вказують в офісі Зеленського, – захищеність від підробок, простота отримання та зручність використання.

Раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначав, що якщо людині зручно використовувати паперові документи для отримання послуг, вона матиме на це право.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, документи, закон
В тему