23 Серпня 2021
Новини

Зустріч Зеленського і Меркель: головне

Зустріч Зеленського і Меркель: головне

У Маріїнському палаці в Києві 22 серпня відбулася зустріч президента Володимира Зеленського і канцлера Німеччини Анґели Меркель, яка перебуває в Україні з візитом.

Після переговорів лідерів у форматі віч-на-віч, вони відповіли на запитання журналістів і продовжили перемовини у розширеному форматі, - пише Радіо Свобода.

Головні тези сторін:

  • Меркель заявила, що Німеччина виступатиме за нові санкції проти Росії, якщо Москва використає «Північний потік-2» як зброю. Вона наголосила, що існуюча співпраця України та Німеччини у галузі енергетики буде продовжена.
  • Зеленський наголосив, що газогін «Північний потік-2» порушує безпеку України, а доля переговорів щодо продовження угоди про транзит газу через Україну наразі невизначена. «Ми розглядаємо цей проєкт виключно через призму безпеки та вважаємо його небезпечною геополітичною зброєю з боку Кремля», — зазначив український глава держави.
  • За словами Меркель, енергетичне партнерство з Україною має тривати, а договір про транзит газу через Україну має бути «якомога швидше продовжений» після 2024 року. Зокрема, за її словами, про це вона поінформувала Володимира Путіна.
  • На питання про те, чому Меркель не бере участь у «Кримській платформі», канцлер Німеччини відповіла: «Я чітко сказала, що анексію Криму ми вважаємо порушенням міжнародного права. Тут нічого не змінилося». Вона додала, що зараз вона має займатися ситуацією в Афганістані, а також нагадала, що це її прощальний візит до України як федерального канцлера.
  • Зеленський після зустрічі з канцлеркою подякував Німеччині за 1,5 мільйони доз вакцини AstraZeneca. Також президент заявив, що розраховує на постачання зброї із Німеччини.

Нагадаємо, перед візитом до України канцлер Німеччини Ангела Меркель була із візитом у Росії і провела переговори із Володимиром Путіним, де той скаржився їй на український законопроєкт про перехідний період на тимчасово окупованих територіях.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир зеленський, ангела меркель, Політика
В тему

Останні матеріали