20 Серпня 2021
Новини

Львів'янин подарував державі бойову сокиру Х–ХІ століть з князівським тризубом

Львів'янин подарував державі бойову сокиру Х–ХІ століть з князівським тризубом

Підприємець зі Львова Тарас Хмеловський подарував Національному музею історії України сокиру Х–ХІ століть із зображенням князівського тризуба.

Два роки чоловік побачив в інтернеті оголошення про продаж інкрустованої сріблом сокири з зображенням тризуба, - пише Радіо Свобода.

Підприємець за освітою археолог, тому ця зброя скандинавського типу привернула його увагу. До того ж науковці підтвердили, що сокира оригінальна, що це артефакт, припустивши, що вона з періоду України-Русі, приблизно з Х–ХІІІ століть.

Технологія виготовлення сокири полягає в тому, що вона була відлита, у ній майстер робив канавки і в певній почерговості заклепував дріт, потім полірував. Унікальності сокирі додає зображення тризуба, яке повністю інтегроване зі скандинавським стилем. Цією зброєю, вочевидь, користувався знатний воїн. Можливо, він її отримав як винагороду від князя», – каже Хмеловський.

Він придбав сокиру через спеціальний сайт за близько 10 тисяч доларів. Продав цю зброю «чорний копач», який знайшов артефакт на Чернігівщині. Сокира добре збереглась, відламаний лише верхній елемент, який тримав древко, нижня частина була у дуже доброму стані.

По боках нанесений скандинавський взір, вгорі намальований тризуб, а позаду зображено тотемну тварину – вовка, а це поширений тотем (предмет, істота), зокрема на Чернігівщині.

21 серпня, з нагоди 30-річчя відновлення Незалежності України, Тарас Хмеловський передасть артефакт Національному музею історії України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: львів, Україна, історія, чернігів
В тему