15 Серпня 2021
Новини

Волинянин, ризикуючи собою, рятував життя двох єврейських дівчаток

Волинянин, ризикуючи собою, рятував життя двох єврейських дівчаток

Петро Іванович  Масло – один  із небагатьох донині живих волинян, які удостоєні звання Праведника народів світу.  Так, він  ризикуючи собою, рятував життя двох єврейських дівчаток.

Праведник народів світу -  офіційне звання держава Ізраїль на знак вдячності і шани присвоює не євреям, які з ризиком для власного життя рятували євреїв у роки Другої світової війни.

Через хворобу Петрові Івановичу важко розмовляти, тому історію порятунку переповіла його дружина Галина Павлівна.

«Праведниками також були і батьки мого чоловіка – Іван і Текля. Вони тоді жили на Львівщині. По сусідству німці розстріляли багатодітну єврейську сім’ю, а двом дівчаткам якось вдалося вціліти. То Петрові батьки забрали їх до себе і переховували то в льосі, то на горищі і, навіть, у діжках. А малому Петькові було доручено спостерігати, чи не йдуть у село німці і зразу попереджати про це», – розповіла жінка.

Згодом для Розі та Байлі, – так звали порятованих дівчат, дістали документи з українськими іменами та вивезли у безпечніше місце. Порятовані багато років підтримували зв’язок з рятівниками: листувалися, кілька разів бачилися, попри те, що жінки вже мешкали в Канаді. Після смерті Івана і Теклі вони звернулися до уряду Ізраїлю із клопотанням присвоїти звання Праведника світу також і їхньому синові Петрові.

«Нещодавно мав за честь привітати із 84-м Днем народження особливу людину – Петра Івановича Масло – одного із небагатьох донині живих волинян, які удостоєні звання Праведника народів світу.

Під час зустрічі побажав Петрові Івановичу здоров’я і довголіття і вручив подарунки не тільки від себе, але і від ізраїльської сторони. Зберегти пам’ять і про надлюдську мужність, і про нелюдську жорстокість дуже важливо.

І не тільки з огляду на минуле, але й задля майбутнього. А рятувати інших в умовах нацистських жахіть і ризику життям – мужній та героїчний вчинок. Варто пам’ятати про такі події, шанувати людей, які вселяють віру в людство і в добро», - розповів голова обласної ради Григорій Недопад.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, волинська ода, Григорій Недопад
В тему