8 Серпня 2021
Новини

«Мене питали, чого я випендрююся»: український відеоблогер про «очищення» мови

«Мене питали, чого я випендрююся»: український відеоблогер про «очищення» мови

На фестиваль українського духу «Бандерштат» приїхав відеоблогер Андрій Шимановський, який активно популяризує українську мову в соцмережах.

8 серпня на гутірковій сцені він розповів, як вирішив «очистити» мову та надихати інших своїм прикладом.

«Все почалося в дитинстві. Я народився в Житомирській області, де було оточення російськомовне. Якось я прийшов до мами й сказав, що мені не подобається, що ми спілкуємося двома мовами одночасно. Сказав: «Давай визначимося». Вона сказала, що це прекрасна ініціатива й варто спробувати. Було дуже складно самому з цим щось вдіяти, бо друзі, оточення спілкувалося суржиком, тому мене питали, чого ж я випендрююся. Але все змінилося, коли почалася Революція гідності. Мені тоді було десь 15 років. Мама мене не відпускала поїхати в Київ, аби на щось вплинути. Тоді я почав думати зробити щось на рівні мови.

У 17 років я вступив до Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого. А після того, як закінчив його, почав викладати уроки техніки мови», - розповів Андрій.

Він зауважив, що хотів поєднати свої знання з чимось корисним.

«Тоді я подумав, що знаю орфоепію української мови та володію акторськими навичками. Тому вирішив це поєднати й ось вийшло, що вийшло», - додав відеоблогер.

Опісля Шимановський разом з присутніми зробив руханку та провів майстер-клас з техніки мови. Це була артикуляційна гімнастика, яку почали з вправи «шторки», далі «трубочка», положення собача усмішка та перейшли до чистомовок.

Серед порад, як «очистити» мову від суржика, Андрій запропонув:

  • Навчитися слухати себе й своє оточення. Взяти в руки телефон та виписувати помилки або слова, які викликають в нас питання та шукати їх у словниках.
  • Читати вголос художню літерату й записувати на диктофон, аби чути, де зробили помилку.
  • Організовувати літературні вечори, щоб обмінюватися думками про помилки один одного.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, бандерштат, фестиваль
В тему

Останні матеріали