29 Липня 2021
Новини

Смітник чи унітаз? Як і чому каналізації перетворюються на звалища

Смітник чи унітаз? Як і чому каналізації перетворюються на звалища

Ганчір’я, нитки, засоби особистої гігієни – чим небезпечне сміття у каналізаційних трубах? Чому люди продовжують утилізувати побутові відходи, зливаючи їх у власні унітази, а потім викликають сантехніків, нарікаючи на затоплення вбиралень, ванних кімнат, кухонь?

Чи замислювались ви колись, що відбувається далі із тим сміттям, яке ви спокійненько вилили, висипали, викинули в унітаз і натиснули кнопку зливу? Тим самим вирішивши зекономити час на винесення продуктів власної життєдіяльності? Але насправді цим ви створюєте тільки більше проблем, як собі, так і сусідам, і , звісно ж, фахівцям водоканалу.

Усе сміття опиняється в каналізації, яке відловлюють спеціальним решітками, повністю автоматизованими. Проте через велике навантаження усілякого непотребу  навіть це обладнання закордонного виробництва не справляється. І «допомагати» обладнанню доводиться руками працівників водоканалу.

Щодня у різних містах України в унітази викидають від 5 до 8 тонн непотребу. У воді опиняються найрізноманітніші предмети – від засобів гігієни до будівельних матеріалів та пластику. Влітку ситуація ускладняється, адже до цього всього додаються ще і шкірки кавунів та динь, які також змивають в унітази.

А все через те, що люди  зовсім не знають правил користування каналізацією.  А ще вважають чомусь, що цього ніхто не бачить. Однак працівники комунальних підприємств  одразу бачать, що відправляють в мережу каналізації.

Сміття, яке виловили вже аж на очисній станції, попередньо долає чималий шлях. Перше місце, де воно може наробити лиха, - це внутрішньобудинкова каналізація. Через засмічені труби найбільше страждають мешканці перших поверхів: може затопити унітази та навіть ванні кімнати.

Така ж проблема може виникнути навіть у дворах будинків: фонтани утворюються і серед вулиць. Труби можуть забити навіть дрібні кісточки із фруктів та ягід. Відтак літо - не простий період для каналізації, особливо ускладнюється він з початком сезону кавунів та динь.

Серед поширених помилок також те, що люди зливають в каналізацію перші страви та жир. Цього категорично не можна робити, бо жир налипає на стінки труб, а до нього - інше сміття.

Аби уникнути засмічень, труби чистять двічі на рік. Утім, без аварійних ситуацій все одно не минає. Все зміниться все тільки тоді, коли люди припинять використовувати каналізацію як смітник!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему