26 Липня 2021
Новини

Коронавірус впливає на розумові здібності перехворілих – дослідження

Коронавірус впливає на розумові здібності перехворілих – дослідження

Коронавірус завдає значного удару по когнітивних здібностях людини. Навіть після легкої форми коронавірусу розумові здібності погіршуються, а шкода від середнього ступеня тяжкості коронавірусу можна порівняти зі шкодою мозку від інсульту.

Про це повідомляє спеціалізоване видання The Lancet.

Вчені зробили такий висновок в рамках досліджень, під час яких вивчали дані людей, які перехворіли на коронавірус. Зіставлення результатів людей одного віку, раси, статі, доходу, освіти та так далі дозволило в цілому оцінити вплив коронавірусу на їх розумові здібності.

«У людей, які одужали від COVID-19, включаючи тих, хто більше не повідомляв про симптоми, спостерігалися значні когнітивні порушення в порівнянні з контрольною групою при контролі віку, статі, рівня освіти, доходу, расово-етнічної групи, попередніх медичних розладів, втоми, депресії та тривоги» - наголошується в дослідженні.

Експерти зробили висновок, що коронавірус дійсно погіршує інтелект людини. При цьому негативний ефект залежить від того, наскільки сильно хворіла людина - так, ті, кого при хворобі підключали до апаратів ШВЛ, продемонстрували зниження результатів діяльності мозку, еквівалентне семи пунктам IQ. Найсильніше від коронавірусу страждають здатності до абстрактних логічних міркувань, планування і концентрації уваги. Найсумніше, що після одужання когнітивні здібності не відновлюються.

В цілому в експериментах взяли участь понад 80 тисяч осіб, 12 тисяч з яких перехворіли на коронавірус.

У Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) припускають, що глобальна пандемія коронавірусу у світі завершиться не раніше середини 2022 року. Потенційно, саме до цього часу майже всі країни зможуть вакцинувати не менше 70% свого населення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Україна, дослідження
В тему