18 Липня 2021
Новини

Оголошено переможців Каннського фестивалю: золоту пальмову гілку отримала режисерка Джулія Дюкорно

Оголошено переможців Каннського фестивалю: золоту пальмову гілку отримала режисерка Джулія Дюкорно

У Франції оголосили лауреатів 74-го Каннського кінофестивалю, який проходив з 6 по 17 липня. Журі під головуванням Спайка Лі вручило головний приз молодій французькій кінематографині Джулії Дюкорно за фільм "Титан". За всю історію фестивалю Дюкурно стала другою режисеркою, яка отримала "Золоту пальмову гулку". 28 років тому нею була нагороджена Джейн Кемпіон за фільм "Фортепіано".

Призери 74-го Каннського фестивалю

Золота пальмова гілка: фільм "Титан", режисерка Джулія Дюкорно.
Золота пальмова гілка за короткометражний фільм: "Всі ворони світу", режисерка Тянь Ся У Я.
Гран-прі: "Герой", режисер Асгар Фархаді та "Купе номер шість", режисер Юхо Куосманен.
Приз журі: "Пам'ять", режисер Апічатпон Вірасетакул і "Коліно Ахеда" режисер Надав Лапід (у назві - ім'я палестинської активістки Ахед Тамімі, яка потрапила до в'язниці після побиття ізраїльських солдатів; у соцмережах пропонували прострелити їй коліно).
"Золота камера" за найкращий дебют: "Муріна", режисерка Антонета Аламат Кусіянович.
Найкращий режисер: Леос Каракс, "Аннетт".
Найкраща чоловіча роль: Калеб Лендрі Джонс, "Нітрам".
Найкраща жіноча роль: Рената Рейнсве, "Найгірша людина на світі".
Найкращий сценарій: Рюсуке Хамагуті і Такамаса Ое, "Сядь за кермо моєї машини".
Почесна Золота пальмова гілка: режисер Марко Беллоккйо та акторка Джоді Фостер.

"Титан" - жорстока драма

Джулія Дюкорно – французька кінорежисерка та сценаристка. У 2016 році її картина вперше потрапила у програму Каннського фестивалю - це був фільм жахів "Сире", який отримала приз Міжнародної федерації кінопреси (ФІПРЕССІ) у Каннах.

Цьогорічний переможець фестивалю "Титан" - драма про дівчину, яка у дитинстві потрапила в автокатастрофу. Їй імплантували у голову титанову пластину, в результаті чого вона стала серійною вбивцею (докладніше про "Титан").

Дотепер єдиною режисеркою, яка отримувала головний приз Канн, була новозеландка Джейн Кемпіон. Пальмовою гілкою її нагородили у 1993 році за драму "Фортепіано" – про молоду німу жінку, яка спілкується зі світом за допомогою музики.

Призи фільмам про Україну

Цьогоріч на Золоту пальмову гілку претендували 22 стрічки. Фільмом відкриття був драматичний мюзикл "Аннетт" - перший фільм Каракса англійською мовою та перша робота режисера за останні дев'ять років. Про інші фільми, які показали в Каннах, читайте за посиланням.

Українські фільми, які взяли участь у фестивалі, отримали спеціальні призи.

"Золоте око" за найкращий документальний фільм отримав режисер Сергій Лозниця за роботу "Бабин Яр. Контекст", який розповідає про масові вбивства євреїв у Києві у 1941 році. Приз "Золоте око" заснований у 2015 році французькою спільнотою авторських прав La Scam і присуджується незалежно від каннського журі.

Фільм французького режисера Елі Ґраппе "Ольга" отримав приз за найкращий сценарій спільноти письменників та композиторів SACD.

"Ольга" розповідає про українську гімнастку з Луганська, що має зробити складний життєвий вибір, доки в її країні відбувається Євромайдан. Вона вимушена поїхати з України до Швейцарії, де живе родина батька. Матір дівчини працює в політичній журналістиці, через що отримує погрози від провладних осіб.

Інтерв'ю з режисером фільму "Ольга": про Євромайдан, гімнастку з Луганська і роботу в Україні
Інтерв'ю з Сергієм Лозницею про "Бабин Яр", антисемітизм, Хржановського та прем‘єру в Каннах

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: кінофестиваль, кіно, франція
В тему