12 Липня 2021
Новини

Чим корисний ранній розвиток дитини

Чим корисний ранній розвиток дитини

Ефект раннього розвитку

Чи є ефект від раннього розвитку дітей? Виявилося, що діти, які навчалися за програмою раннього розвитку (до трьохрічного віку), показували більш високі інтелектуальні результати, ніж їх «ненавчені» однолітки. Якщо заняття припинялися, то до 5 років показники IQ у юних інтелектуалів падали. Це явище назвали «ефектом загасання». Але такий результат не говорить про те, що заняття не мають сенсу. Якраз навпаки: спад рівня інтелекту відбувається саме через відсутність тренування. Адже розумові здібності дітей мають високу пластичність. І, відповідно, як тільки припиняється тренування пам’яті, уваги та інших функцій, інтелект пристосовується до менших вимог.

Книгарня «Є» пропонує українському читачеві найбільший вибір вітчизняної та іноземної літератури, серед якої розвиваючі книжки.

Що потрібно розвивати в першу чергу

Які ж навички потрібно розвивати у дітей з раннього дитинства, щоб вони потім отримували хороші оцінки? Передусім слід вчити дитину комунікації. На успішність і з математики, і з читання в майбутньому впливають:

  • великий словниковий запас;
  • вміння грамотно формулювати свої думки;
  • вести бесіду та діалог.

Чим корисна математика

Заняття математикою можна вже починати з трьох років. Діти, які навчилися рахувати в цьому віці, потім краще за інших в 1 класі школи складали і вичитали. Такі «уроки» повинні бути зовсім простими.

Гра з предметами

У чому сходяться і прихильники, і противники раннього розвитку — малюкові з перших днів абсолютно необхідне сенсорне виховання, тобто можливість розвивати свої відчуття. Він повинен брати до рук різні за фактурою, температурою і розміром предмети, дізнаватися про форми та кольори, грати з піском, водою і т. д. Саме це — необхідна база для більш складних психічних процесів, таких як:

  • сприйняття;
  • пам’ять;
  • мислення.

Заняття повинні бути в першу чергу захоплюючою грою, а не тренінгом за розкладом. І не забувайте, що головна батьківська методика — інтуїція і любов до дитини.

В Україні дотепер популярні картки лікаря-фізіолога Глена Домана. Він працював з дітьми з порушеннями центральної нервової системи. Пізніше цю методику він рекомендував і для роботи зі здоровими дітьми. Малюкам пропонується розглядати картки з фотографіями, словами, математичними діями, які показують лише кілька секунд, і поступово збільшують їхню кількість. Американська академія педіатрії вже давно опублікувала інформацію, що таке пасивне розглядання не дає ніяких результатів. Адже дитина сама має брати активну участь в освоєнні навколишнього світу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: діти
В тему