12 Липня 2021
Новини

Убив двох дівчат, одній із них відірвав голову, але за ґрати може й не сісти

Убив двох дівчат, одній із них відірвав голову, але за ґрати може й не сісти

Ця жахлива новина 8 жовтня 2005-го сколихнула не лише село Петриків, що поблизу Тернополя. Вся Україна тоді була шокована вбивством, що сталася прямо на центральній вулиці.

Знаряддям убивства стала іномарка «Опель». А жертвами злочину – двоє місцевих дівчат. Одній із загиблих, Світлані Козлюк, було 18-ть. Іще одній – Наталії Гнатієвич – всього 16-ть.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

 

Дитину так і похоронили: без голови

Коли дівчат, уже бездиханних, виявили посеред села, у 16-річної Наталки не було голови. А тіла обох загиблих були страшенно понівечені.

В ході слідчо-розшукових заходів не вдалося знайти відірвану голову школярки. Тому дівчину так і поховали. А через декілька годин після похорону голову Наталки підкинули прямо на очах численних свідків, які в той момент перебували в місцевому барі.

Тим часом правоохоронцям вдалося вийти на слід водія-вбивці. Ним виявився 26-річний Олег Струнь, працівник податкової адміністрації Тернопільщини.

Саме він, п’янізний, на шаленій швидкості збив дівчат, які йшли узбіччям. Світлану він метрів із 30-ть провіз на капоті. А Наталку стукнув так, що дитина головою пробила лобове скло, воно відрізало дівчині голову. І коли водій, залишивши дівчат помирати, дременув із місця аварії, то із собою в салоні повіз голову своєї жертви.

 

15 років гуляв на свободі

Здавалось би: встановлена особа злочинця, виявлено «Опель», досліджені деталі вбивства, лишається тільки винести вирок і посадити винуватця за ґрати. Але навіть затримати Олега Струня правоохоронцям не вдалося. Бо чоловік, за офіційною інформацією, втік до Росії, в чому йому начебто допоміг батько.

Українські правоохоронці подали вбивцю в міжнародний розшук. Навіть встановили, що Струнь переховується в Москві. Втім домогтися екстрадиції чоловіка, який скоїв жахливу ДТП, не вдалося. Тож із 2005 року й дотепер злочинець перебував на свободі.

 

Прийшов із повинною, щоб уникнути покарання

Чи загоїлася рана батьків після страшної аварії? Чи змогли вони змиритися зі смертю своїх дочок? Навряд чи. Але нині весь біль утрати знову перетворився на криваву рану. Адже 29 червня вбивця «якимось дивом» опинився в Україні та передав правоохоронцям у Тернополі заяву зі «щиросердним зізнанням» у тому, що це він у центрі села Петриків збив на смерть дівчат 16-ти і 18-ти років.

Дізнавшись про таке, дехто навіть припустив: злочинця замучила совість, і він вирішив понести покарання за два вкрадені життя і за покалічені долі батьків?! Утім скептики вважають інакше.

Виявляється, Кримінальний кодекс України, а зокрема п. 2 ст. 49, передбачає звільнення від кримінальної відповідальності особи, якщо від моменту скоєння нею злочину минули 15 років.

У четвер, 1 липня, Тернопільський міськрайонний суд обрав Струню запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Наступні два місяці підозрюваний проведе в місцевому слідчому ізоляторі. А далі суд вирішуватиме, покарати Струня чи випустити на свободу. Бо, за нормами ККУ, байдуже, що він убив двох дівчат, що лишив їх помирати, що цинічно підкинув голову однієї зі своїх жертв та, замість прийти і покаятися, весь цей час переховувався від правосуддя. Головне – що минуло 15 років, а, отже, – можна все це списати і пробачити. Хоча за справедливістю мало би бути інакше: за втечу і переховування злочинцю варто було б подвоювати покарання, щоб інші – такі ж, як він, – бачили й боялися.

…Мабуть, читаючи ці рядки, багатьох із вас аж колотить від несправедливості. Бо з такими законами виходить, що в нашій державі можна скоїти найважчий злочин і лишитися безкарним, якщо вчасно втекти, надійно сховатися і 15 років не потрапляти на очі правоохоронцям.

Втім, будемо сподіватися, що служителі Феміди таки знайдуть законні підстави покарати Струня за всією суворістю і присудять йому максимальний строк із усіх можливих.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дтп, смерть, поліція
В тему

Останні матеріали