27 Червня 2021
Новини

Історик розповіла, що чекати туристам від маршруту «Волинський спадок»

Історик розповіла, що чекати туристам  від маршруту «Волинський спадок»

Мальовничі краєвиди, архітектурні споруди, овіяні легендами та розповіді про історичні факти – все це буде чекати туристів, які оберуть маршрут «Волинський спадок» вже цього літа.

Так прокоментувала створення маршруту історик, дослідник Волині Тетяна Яцечко-Блаженко, - йдеться на сторінці ГО «Волинська Фундація».

За словами науковця, назва маршруту «Волинський спадок» звучить гордо. З опису проєкту довідуємося про його наповненість цікавими для туристів не лише України населеними пунктами: Олика, Цумань, Клевань, Деражне, Білів та Пересопницю. 

Також Тетяна Яцечко-Блаженко вважає, що «Волинський спадок» – це ідеальне рішення для сімейного вікенду. Адже подорож історичною Волинню буде пізнавальною для туристів будь-якого віку.

«В містечку Олика із багатолітньою історією можна буде провести не одну годину, роздивляючись комплекс замку князів Радзивіллів, чи найстаріший костел Волині – святих Петра і Павла. Також зараз в Олиці можна стати свідком історичної події – відновлення із руїн колегіати Святої Трійці. Свого часу цей храм мав неймовірну окрасу – дорогоцінний орган, привезений із Риму. Неподалік від замку можна побачити В’їзну Луцьку браму, яка зустрічає всіх, хто приїздить до Олики»,  – розповідає історик про особливості Олики. 

Цікавий факт, за словами пані Тетяни, що справжнім квестом в Олицькому замку може стати пошук давніх написів на латині на стінах будівлі:

«Скільки позитивної філософії вкладали в їх трактування свого часу власники замку. Якщо ви будете уважні, то натрапите на слова «tendit in ardua virtus» – «гідність прагне великих справ» та «pro aris et focis» – «захищати все найдорожче»

До речі, перебуваючи в Цумані, наголошує дослідниця Волині, пам’ятайте, що там теж свого часу знаходилась «унікальна резиденція» князів Радзивіллів. Пошук джерел про її існування триває, говорить дослідник. Про неї є згадка в реєстрі майна Олицького замку за 1803 рік, який подає в своїй праці доктор історичних наук Володимир Александрович.

«І перелік цікавих фактів про локації можна продовжувати… Проте не варто гаяти час, а починати вже сьогодні планувати поїздку «Волинським спадком», що я неодмінно зроблю і згодом поділюсь враженням від побаченого», – резюмувала вона.

Довідково: Історико-культурний екомаршрут «Волинський спадок» реалізує ГО Волинська Фундація у партнерстві з Українською Природоохоронною Групою - UNCG, як проект, що був підтриманий в рамках конкурсної програми «Культура+» Українського культурного фонду.

Маршрут матиме протяжність близько 150 кілометрів. Пролягатиме суміжними громадами Волинської та Рівненської областей: Цумань, Олика, Деражне, Клевань, Білів, Пересопниця.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія, Волинь, туризм
В тему