10 Червня 2021
Новини

Сесія Луцької райради: озвучили проблеми медиків, подбали про демобілізованих воїнів

Сесія Луцької райради: озвучили проблеми медиків, подбали про демобілізованих воїнів

Відбулася  чергова шоста сесія Луцької районної ради під час якої депутати розглянули низку важливих питань.

На початку пленарного засідання із заяву від фракції ВО «Свобода» виступив заступник голови Луцької районної ради Сергій Сівак.

За його словами, Національна служба здоров'я системно не виплачує кошти за надані медичні послуги лікарням Волині вторинної та третинної ланки.

«Суспільство ледве оговтується від пандемії китайського грипу, яка не тільки привела до падіння економіки а й до масових людських втрат. В тому числі, коронавірусною хворобою перехворіло 82 тис. медиків, із яких загинуло близько 800 медичних працівників. Самовіддана добросовісна праця, лікарів, медичних сестер, лаборантів, водіїв швидкої допомоги, молодшого медичного персоналу дали багатьом українським громадянам надію на благо прийнятний результат лікування від інфекційної недуги», - сказав Сергій Сівак .

Як підкреслив свободівець, час ставить перед людством такі високі вимоги, які без дієвої системи охорони здоров’я, просто не подолати. Про законодавчі нормативи про виділення в державному бюджеті на охорону здоров’я 5% ВВП, а не 2,7 %, як сьогодні, вже й годі говорити.

«Виявляється, що все було марно, життя наших посадовців нічому не навчило. Протягом останніх 1,5-2 місяців ситуація в медичних закладах Луцького та інших районів області катастрофічно погіршилася. Національна служба здоров’я, як монополіст у сфері закупівлі медичних послуг, наданих закладами вторинного та третинного рівня, під різними, у багатьох випадках надуманими приводами, такі послуги не оплачує. Такої недолугої фінансової ситуації в медицині не було навіть у 2014 році, коли розпочалась російсько-українська війна», - вважає Сергій Сівак.

Відсутність платежів від НСЗУ, за надані відповідно до Програми медичних гарантій послуги, приводить до затримки або невиплати заробітної плати працівникам, неможливості вкладати кошти в різноманітні виробничі проекти, і т.д.. Як вимушений захід, частина працівників переводиться на неповну зайнятість (з 1,0 посади на 0,75), частині надається відпустка без збереження заробітної плати, частина працівників звільняється, що звичайно приводить до виникнення непорозумінь, а інколи і конфліктних ситуацій у трудових колективах. Так, до прикладу станом на сьогодні, в Рожищенській районній лікарні заборгованість складає0,5 млн. грн, у Горохівській – близько 700 тис. грн.

«Складається враження, що Українська держава, руками дилетантів із НСЗУ, поставила собі за мету остаточно зруйнувати вітчизняну медицину. Вже й забулися голослівні обіцянки минулого міністра охорони здоров’я М. Степанова про підняття заробітної плати медичним працівникам удвічі. Криза неплатежів від НСЗУ є системною і охоплює медичні заклади усієї України. Довіра і авторитет медика формуютьсяроками. Так само, як довіра і авторитет державних інституцій, але втратити все набути можна за один день. Подібні дії менеджерів НСЗУ підривають в тому числі і престиж держави в очах її громадян»,- йдеться у заяві «ВО «Свобода»..

У зв’язку з викладеним, ВО «Свобода» вимагає від нинішньої влади кардинально змінити своє cтавлення до вітчизняної медицини та вжити невідкладних заходів щодо забезпечення повноцінного фінансування галузі охорони здоров’я.  

Депутат Луцької районної ради Ольга Вегера (фракція «Аграрної партії») звернулась у запиті до Волинської ОДА та департаменту інфраструктури зі скаргою на ситуацію з перевізниками та перевезеннями, зокрема у Гіркій Полонці Боратинської громади. Крім того її обурює, що Луцька районна рада немає ніякого впливу на перевізників, які на власний розсуд міняють тарифи, графік руху та маршрут.

Урезультаті обранці громади підтримали її запит до Волинської ОДА та уряду щодо повернення впливу на перевізників на районному рівні.

Депутат Луцької районної ради Оксана Сущук (фракція «Європейська солідарність») звернулась до голови Луцької РДА та до голів громад  із запитом про евакуацію державних історико-культурних цінностей із музеїв у разі виникнення надзвичайної ситуації.

Зі слів депутатки, на території Луцького району, зокрема, у Берестечківській, Горохівській Ківерцівській, Рожищенській, Торчинській, Цуманській ОТГ є музейні заклади комунальної форми власності, у яких зберігається державна частина Музейного фонду України, що є національним надбаннямУкраїни.

У разі виникнення надзвичайної ситуації (в тому числі і військового характеру) та, відповідно, загрозі пошкодження або знищення цієї частини Музейного фонду постановою Кабінету Міністрів України від 30.10.2013 № 841 визначено порядок евакуації культурних цінностей. 

Оксана Сущук просить надати відповідь, чи створювалась при органах місцевого самоврядування Ківерцівської, Цуманської, Торчинської, Рожищенської, Горохівської та Берестецької ОТГ комісії з питань евакуації історико-культурних цінностей, а також, чи передбачені для цього приміщення. Її Запит обранці громади підтримали.

Під час розгляду порядку денного, депутати Луцької районної ради проголосували за внесення змін до Програми підтримки демобілізованих учасників АТО, бійців ООС та членів їх сімей на 2020-2022 роки. Серед змін – виділення 100 тисяч гривень з районного бюджету на забезпечення комплексного медичного огляду з проведенням діагностичних обстежень (рентгенологічних, лабораторних), проведення лікування демобілізованих у медичних закладах сільських, селищних та міських рад Луцького району, а також на забезпечення учасників  АТО, бійців ООС,  постраждалих учасників Революції Гідності та членів їх сімей безкоштовним лікуванням в амбулаторних умовах (відшкодуванням витрат за придбані лікарські засоби за рецептами).

Частину приміщення колишнього військкомату, що у м. Рожище, депутати Луцької районної ради передали у комунальну власність Рожищенської громади. Рішення підтримали 39 обранців громади.

Рішенням сесії районна рада передала частину приміщення колишнього Рожищенського районного військового комісаріату площею 359,6 м2 та паливну площею 73,8 м2 за адресою м. Рожище, вул. Мазепи, 108 а.

У приміщенні, яке передали у власність міської громади, планувалось створити амбулаторію та був проведений ремонт за кошти Світового банку на загальну суму близько 6 мільйонів гривень.

Депутати Луцької районної ради затвердили також перелік об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст району, які пропонується приватизувати у 2021 році.

Об’єкт один: недобудований терапевтичний корпус Горохівської  центральної районної лікарні,  що розташований на вул. Паркова, 22.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Луцька районна рада, сесія
В тему

Останні матеріали