3 Червня 2021
Новини

Президент Польщі Дуда нагородив трьох українців за допомогу полякам в ХХ столітті

Президент Польщі Дуда нагородив трьох українців за допомогу полякам в ХХ столітті

Президент Польщі Анджей Дуда у середу у президентському палаці нагородив медаллю Virtus et Fraternitas (мужність і братерство – лат.) дев’ятьох осіб з України, Чехії, Румунії, Словаччини та Угорщини за «героїчні дії у наданні допомоги полякам, які стали жертвами тоталітарних режимів XX століття».

Зокрема, президент нагородив посмертно подружжя Петра і Марії Базелюк, а також Петра Грудзевича.

«Для мене це емоційна мить. Момент, коли можна подякувати тим, хто зумів показати чесноту і братерство в найважчі часи, навіть таким скромним чином», – цитує Анджея Дуду його канцелярія.

«Коли світ людей, які живуть у цій частині Європи, зіткнувся з двома страшними тоталітаризмами – німецьким нацистським і радянським сталінським – а також з ворожими людині ідеологіями, попри усілякі побоювання, попри часом раціональність, яка підказувала сховатися і не робити жодних жестів, адже так буде безпечніше, були такі, які могли простягнути руку до іншої людини», – підкреслив Дуда.

Він подякував особам, які особисто прибули до президентського палацу й отримати нагороди за свої добрі та геройські вчинки та прояв людяності.

Це вже вдруге, коли президент Польщі нагороджує спеціальною медаллю Virtus et Fraternitas іноземців за допомогу полякам у минулому сторіччі.

Петро Грудзевич з села Дитятин Івано-Франківської області отримав медаль за те, що в 1986 році він не послухав радянських функціонерів, які вимагали від нього, аби він спиляв хрест на могилі майже 100 солдатів Війська польського, які загинули в 1920 році у бою з більшовиками.

Пан Грудзевич розповів, що він тоді працював водієм у колгоспі й отримав наказ спиляти і викинути хрест. Він відмовився це зробити, керуючись християнськими цінностями та пам’яттю про полеглих. За його словами, його сім’я зазнала переслідувань, але він не вважає, що зробив щось особливе і на його місці усі зробили б так само.

Водночас подружжя волинян Петра і Марії Базелюк нагороджено посмертно за те, що вони в 1943 році врятували від смерті з рук УПА Мечислава Слоєвського і його 7-річного сина Едварда із Гути Степанської.

Медаль Virtus et Fraternitas була заснована в листопаді 2017 року. Президент Польщі нагороджує нею, за рекомендацією директора Інституту Пілецького, осіб у знак вшанування пам’яті та подяки тим, хто надав допомогу громадянам Польщі у період з листопада 1017 року по липень 1990 року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, українці
В тему

Останні матеріали