31 Травня 2021
Новини

Стерненку суд дав умовний термін

Стерненку суд дав умовний термін

Апеляційний суд Одеси скасував вирок проти Сергія Стерненка в справі викраденні й катуванні місцевого депутата Сергія Щербича навесні 2015 року.

Але Стерненко отримав умовний термін за статтею про зброю. Про це стало відомо під час засідання суду, - пише УП.

Відомо, що суд скасував вирок у частині за ст. 187 ККУ (розбій); за ст. 146 (викрадення) визнав винними, але покарання не застосовано, бо строки давності минули; за ст. 263 (зброя) Стерненка визнано винним, але 3 роки ув'язнення замінено на іспитовий строк в 1 рік.

Нагадаємо, 23 лютого 2021 року Приморський райсуд Одеси присудив Сергію Стерненку та Руслану Демчуку по 7 років і 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна у справі про викрадення і катування депутата Комінтернівської райради Сергія Щербича, аби заволодіти банківською карткою і телефоном Щербича. 

Стерненко і Демчук свою провину і розбійний напад заперечують. 

Колегія Апеляційного суду у складі трьох суддів дійшла висновку про недоведеність обвинувачень щодо Стерненка та Демчука за ч..2 ст. 187 ККУ (розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб або особою, яка раніше вчинила розбій) – щодо заволодіння 300 гривнями, за які обвинуваченим дали 7 років із конфіскацією. 

У цій частині вирок скасовано. 

Також суд визнав, що потерпілий Щербич змінював показання в судах першої та другої інстанцій щодо місця, часу та обставин злочину.

Апеляційний суд не скасував вирок за ч.2. ст. 146 ККУ (незаконне позбавлення волі або викрадення людини з корисливих мотивів, щодо двох чи більше осіб або за попередньою змовою групою осіб, або способом, небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з заподіянням йому фізичних страждань, або із застосуванням зброї, або здійснюване протягом тривалого часу).

Але суд вилучив мотивувальну частину щодо корисливого мотиву викрадення. 

За цією статтею суд першої інстанції присудив Стерненку й Демчуку 3 роки позбавлення волі, але звільнив від покарання у зв'язку з закінченням строку притягнення до відповідальності.

Стерненко наголосив у Telegram, що строки давності по притягненню за цією статтею спливли.

Відповідальність за ч. 1 ст. 263 ККУ (носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї) апеляційний суд не скасував, але пом'якшив випробувальним терміном. Покарання за цією статтею передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 7 років. 

Стерненко наполягав, що вилучений у нього стартовий шумовий пістолет не підпадає під статтю 263. Суд визнав, що внесена в цей пістолет втулка не порушує закон, але наявність у обвинуваченого бойового патрона створювала небезпеку, а три постріли, здійснених Стерненком, вказують на його небезпечність.

Стерненко просив скасувати вирок суду першої інстанції й закрити справу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: суд, Україна
В тему