19 Травня 2021
Новини

Будьте обережні: поруч кровопивці!

Будьте обережні: поруч кровопивці!

Сотні українців цьогоріч уже стали жертвами кліщів, а десятки підчепили хворобу Лайма

Щороку близько 20 тисяч українців звертаються до лікарів після укусу кліщів. Навіть цього року, коли тепла ще, здавалось би, не було, люди вже виявляли в себе на тілі цих павукоподібних. І зараження хворобою Лайма – це не єдина біда, якою можуть людину нагородити малюсінькі «кровопивці».

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

Чи тільки під час укусу кліщ несе небезпеку, як від нього захиститися та що робити тим, хто виявив у себе на тілі цього павукоподібного – про все детально розпитаємо в сімейної лікарки Луцького центру первинної медичної допомоги № 2 Наталії Батицької.

– Наталіє Вікторівно, яку загрозу нашому здоров’ю несуть кліщі?

– Тим, що вони можуть заразити людину хворобою Лайма, вірусним енцефалітом або марсельською гарячкою. Перші ознаки зараження – підняття температури тіла, почервоніння в місці укусу або мігруючі червоні плями на тілі. Якщо казати про хворобу Лайма, то до вже перелічених ознак варто додати млявість, головний біль, ломоту в усьому тілі. Якщо вчасно не розпочати лікування, хвороба викличе біль у м’язах та суглобах, проблем із нервовою та серцево-судинною системами. Вона може призвести до розвитку менінгіту (запалення оболонок головного чи спинного мозку) та навіть до інвалідизації хворого.

– А як розпізнати зараження кліщовим вірусним енцефалітом?

– Це захворювання теж характеризується появою головного болю та гарячкою. До цих симптомів додаються нудота, блювота, порушення сну. При вірусному енцефаліті найбільше уражається нервова система. За невчасного чи неправильного лікування хворий може навіть померти.

Підступність цієї хвороби також у тому, що зараження відбувається не лише тоді, коли павукоподібний залізе під шкіру, а й тоді, коли людина розчавить енцефалітного кліща або почухає місце укусу.

Варто також наголосити, що Волинь та Крим свого часу були тими регіонами, де випадки зараження згаданою недугою фіксували кожного року. Останні п’ять років ця тенденція вже зникла. Втім волинянам усе одно варто бути максимально обачними.

– Іще Ви називали марсельську гарячку, яку теж можна підчепити.

–  Так, заразитися цим захворюванням можна через укуси інфікованого південного собачого кліща, через кон’юнктиву очей, слизову оболонку носа, а також втираючи в шкіру інфікованих кліщів при розчухуванні. На материковій частині України пацієнти із марсельською гарячкою майже не фіксуються. Але зважаючи на стрімку зміну клімату, ми маємо знати і про цю небезпеку.

– Та чи можна запобігти зараженню цими хворобами? Адже кліщі під час укусу роблять нам знеболення, і через це ми їх узагалі не відчуваємо.

– Перш ніж вирушати на природу, треба насамперед придбати спеціальні засоби від кліщів (вони виготовляються у вигляді аерозолів, мазей тощо). Крім того, раджу вдягати світлий однотонний одяг (на ньому легше помітити павукоподібного), а також захищати тканиною та взуттям відкриті ділянки шкіри (найбільше кліщі люблять присмоктуватися до тонкої шкіри на задній частині шиї, за колінами, на голові). Після повернення додому варто оглянути одне одного, в тому числі – домашніх тварин, які перебували на природі. Адже під шерстю собак та котів кліщ може легко сховатися, а потім перекочувати на людину.

– А що робити з покривалами, сумками, одягом?

– Просто витрусити їх – не достатньо. Адже кліщі міцно тримаються за ворсинки тканини. Тому речі потрібно замотати в кульок, а потім випрати.

До речі, не рекомендую приносити  з лісів та лугів букети. Адже на цих рослинах теж можуть сидіти кліщі, які згодом із легкістю переберуться на тіло людини  чи тварини.

– Якщо хтось таки виявить у себе чи в собаки під шкірою кліща, що робити?

– Якнайшвидше видалити павукоподібного. Бо таким чином ми знижуємо ризик появи «кліщових» захворювань. Результати досліджень кажуть, що коли прикріплення кліща тривало менше від доби, зараження малоймовірне. А от коли три доби та більше, ризик розвитку «кліщових» захворювань дуже високий.

Найкращий варіант – з допомогою лікаря видалити кліща разом із хоботком, він обробить рану і дасть рекомендації.

– А коли людина не має змоги звернутися до кваліфікованого фахівця?

– Тоді кліща треба видалити самостійно. Для цього – обгорнути пальці марлею чи бинтом, розхитати пальцями його тільце і повільно витягнути. Якщо є можливість – можна скористатися пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини. Потім необхідно знезаразити місце укусу спиртовмісним антисептиком. Якщо ж хоботок лишився під шкірою, його треба витягнути стерильною голкою. Після цього потрібно павукоподібного помістити в ємність, яка щільно закривається, та відправити для лабораторного дослідження. А потім – ретельно вимити руки з милом.

Якщо протягом тижня в людини виникають зміни у стані здоров’я – обов’язково звернутися до лікарів, аби не допустити розвитку тих захворювань, які ми називали на початку розмови.

– Сподіваюся, ці рекомендації допоможуть нашим читачам бути здоровими. Дякую за розмову.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
В тему