25 Квітня 2021
Новини

Як працюватимуть церкви на Великдень, – Епіфаній

Як працюватимуть церкви  на Великдень, – Епіфаній

В Україні на Великдень, який випадає на 2 травня, храми залишатимуться відкритими.

Проте священнослужителі зроблять усе можливе, щоб убезпечити вірян у часи пандемії. Зокрема, планується масове освячення пасок на хлібокомбінатах.

У цьому запевнив предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній. В інтерв’ю "Радіо Свобода" він розповів, як у святкові дні проходитимуть богослужіння.

" Храми будуть відчинені. І на вулиці, наскільки мені відомо з рішення МОЗ, не буде таких жорстких обмежень. Богослужіння будуть звершуватися. Але зараз ми бачимо, що центральна влада передала фактично повноваження на місця. І кожна громада ухвалює рішення, залежно від того, в якій зоні перебуває. Якщо це "червона", коли хвороба інтенсивно розвивається, то, звичайно, обмеження посилюються", – пояснив глава ПЦУ.

За його словами, це стосується також і церковних ієрархів. Ті в областях звертаються до духовенства, що потрібно більше обмежити можливісті щодо звершення масових богослужінь. Тоді як централізовано вже ухвалено відповідні рішення про те, як потрібно поводити себе в цих складних умовах:

  • священики будуть закликати, щоб люди приходили в масках;
  • віряни мають дотримуватися дистанції.

"Звичайно, є ті, які бойкотують, намагаються не одягати маски. Але навіть під час звершення богослужінь у нашому кафедральному Михайлівському Золотоверхому соборі ви можете побачити, що 99% тих, які беруть участь у богослужінні, їх носять… Це дуже важливо. Ми є центральним кафедральним собором. З нас беруть зразок. Якщо ми цього не будемо робити, то, відповідно, не зможемо вимагати від інших", – підкреслив Епіфаній.

Він уточнив, що як і торік священники будуть освячувати паски на хлібокомбінатах, на інших заводах із виготовлення хлібобулочних виробів і в магазинах.

"Є цілі мережі маркетів, які звертаються до нас. Навіть у Києві ми делегуємо священнослужителів, які впродовж цих днів звершують освячення пасок і різних страв", – пояснив предстоятель ПЦУ.

Нагадаємо: в Україні не планують вводити додаткові карантинні обмеження через COVID-19 на Великдень, у МОЗ озвучили тільки низку організаційних рекомендацій для релігійних закладів щодо дотримання правил.

Як повідомлялося раніше,  у зв'язку зі святкуванням Великодня та Міжнародного дня праці, які в Україні є державними святами, у країні буде чотири офіційні вихідні підряд – 1, 2, 3 і 4 травня.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, церква, православна церква україни, великдень, епіфаній
В тему