24 Квітня 2021
Новини

В Україні зросте вартість квартир: як і коли зміняться ціни

В Україні зросте вартість квартир: як і коли зміняться ціни

В Україні уже в травні 2021 зростуть ціни на нерухомість. При цьому попит на квартири знизився. На це вплинув  затяжний нокдаун. Зниження попиту спостерігається  як на первинному, так і на вторинному ринках.

Таку думку висловив президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України (АФНУ) Юрій Піта.

 "Якщо говорити про загальне зниження попиту в період затяжного локдауну, то на первинному ринку він не перевищив 15%, але, повторюся, є проєкти, де місяць пройшов досить рівно. Тобто без сплеску продажів, але і без будь-яких "ям", – додав Юрій Піта.

Вторинний ринок

Вартість таких квартир в період локдауну виросла на 3-5%, на інші ж – ціни залишаються на колишньому рівні. Покупці намагаються торгуватися, але в загальному і цілому продавці не готові скидати ціну, бо не має для цього ніяких обґрунтувань: локдаун добігає кінця.

"Ми очікуємо, що в страсний тиждень відбудеться незначний сплеск купівельної активності, пов'язаний з наближенням Великодня і травневих свят. Природно, в офіційні вихідні дні нотаріуси та ЦНАП працювати не будуть. Але в інші дні, які також будуть вихідними, ринок, нехай і з невисокою динамікою, але буде активний", – прогнозує Юрій Піта.

Первинна нерухомість

На первинному ринку глобального просідання, як це було рік тому, не відбулося, відзначають ріелтори. Разом з тим істотною активності девелоперів з надання знижок як стимулювання попиту також не спостерігається.

Тобто особливих проблем з продажами на первинному ринку не відбулося. Попит неоднорідний, популярністю користуються якісні проєкти в вдалих локаціях і з можливістю придбати квартиру за вигідними умовами розстрочки, каже експерт.

Так, в Україні в 2021 році може подорожчати на 20% оренда квартир у бюджетному сегменті. Незважаючи на посилення карантину, кількість угод зростає. Також змінюється і структура попиту. З кожним роком дедалі більше охочих орендувати житло в новобудові.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, квартира, будинок, економіка, ціни
В тему