16 Квітня 2021
Новини

Під стінами Луцького замку розкопали таємне підземелля!

Під стінами Луцького замку розкопали таємне підземелля!

Такого об’єкта часів Середньовіччя Україна ще не бачила

Луцький замок уже багато років іменують одним із семи чудес України.

І не лише тому, що в його стінах 500 років тому відбувся чи не перший в Європі з’їзд монархів.

І не тільки тому, що замок та його підземна церква прекрасно збережені і відкриті для туристів.

А ще й тому, що таємниць ця споруда приховує більше, ніж ми собі уявляємо. Одну з них – давні підземелля, що ведуть від Луцького замку до єзуїтського колегіуму й костелу святих Петра й Павла – тільки зараз починають розкривати археологи, історики, будівельники в рамках проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна».

 

На реставрацію древніх будівель спрямували близько 30 мільйонів гривень

Стартом для розкриття таємних підземель стала у 2016-му домовленість Луцька та польського Любліна про спільний проєкт із реставрації найдавніших пам’яток обох міст. Люблін мав грантовим коштом реставрувати в себе готичну башту. А Луцьк – реставрувати й відновити у старому місті башту Чарторийських із муром та монастир єзуїтів із його підземеллями.

Щоб ви уявляли масштабність робіт, скажу тільки, що кошторис проєкту становить мільйони євро. А хід робіт часом відбувався черепашачим кроком, оскільки кожен сантиметр розкопок міг приховувати безцінну історичну знахідку, відтак лопатами чи тим більше екскаваторами тут не попрацюєш.

Утім зробити вдалося направду багато. Стару кладку будівельники реставрували. На місці руїн звели нові стіни. Причому настільки майстерно підібрали кольори цегли, що не відразу й відрізниш, яка зі споруд сучасна, а яка тут стоїть сотні років.

До непізнаваності змінилася й територія довкола вежі та єзуїтського колегіуму. Замість двометрових хащ – доріжки, вимощені бруківкою під старовину. На місці урвищ – оглядові майданчики, аби відвідувачі могли зблизька роздивитися старовинну кладку. Вся територія обгороджена частоколом. А вночі ця територія ще й підсвічується! Одне слово, такий собі симбіоз історії, містики і романтики.

700 квадратних метрів підземної історії – це рекорд всеукраїнського масштабу

І от коли більшість робіт, здавалось би, лишилися в минулому – несподіванка! Розчистивши від завалів величезні приміщення коридорів та кімнат, реставратори виявили нові, досі невідомі підземелля, що колись могли сполучати вежу Чарторийських та колегіум єзуїтів.

Ця знахідка стала своєрідним викликом для архітекторів і будівельників. Адже для розчищення підземних приміщень, які в будь-який момент могли обвалитися, необхідно було через кожних 50 см пройденої дистанції встановлювати страхувальні стійки й монтувати масивні металеві балки і так – упродовж усіх 18 метрів!

Утім реставратори потрудилися на славу. А археологи ще й виявили безцінні скарби – абсолютно не ушкоджений глечик, датований 17 століттям, залишки кахельної плитки, яка зберегла давні написи та єзуїтську символіку із зображенням сонця, а також посуд, вік якого – теж сотні років.

Оскільки нещодавно виявлене підземелля – об’єкт, який не ввійшов до міжнародного проєкту, то близько мільйона гривень на його відновлення виділила Луцька міська рада. А міський голова Ігор Поліщук у четвер, 15 квітня, побував у реставрованих приміщеннях та оцінив якість робіт.

– 170 квадратних метрів підземель, про які донедавна не було жодної історичної згадки, – це насправді унікальний об’єкт. Для Волині це найбільш вагома історична знахідка за всі часи незалежності, – зазначив Ігор Ігорович. – До жовтня – листопада, думаю, роботи нам вдасться завершити – й лучани та гості міста зможуть на власні очі побачити ці древні споруди.

До речі, реставровані коридори, кімнати, галерея в сукупності становлять 700 квадратних метрів. Тобто це найбільше історичне підземелля України, яке дійшло до нас із часів Середньовіччя!

Уже зараз тут є на що подивитися і про що послухати. А коли в підземеллях відкриють музей-майстерню лицарства і древніх експонатів, то екскурсоводи зможуть годинами розкривати вам таємниці, що віками ховалися під стінами Луцького замку.

Отож, заходьте в гості. Бо #Луцьк – приємне відкриття!

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Волинь, Фото, ігор поліщук
В тему

Останні матеріали