15 Квітня 2021
Новини

Без палких дискусій та продуктивно: відбулася V сесія Луцької районної ради

Без палких дискусій та продуктивно: відбулася V сесія Луцької районної ради

Сьогодні, 15 квітня, відбулася п’ята чергова сесія Луцької районної ради. Голова Луцької районної ради Олександр Омкельчук  на початку сесійного засідання повідомив про створення міжфракційної депутатської групи «За розвиток Горохівщини», яку очолила Лариса Понєдєльник (фракція ВО «Батьківщина»).

До групи увійшли також Віктор Білик (фракція «За майбутнє»), Тетяна Бобік (фракція «За майбутнє»), Тетяна Павлова-Багрійчук (фракція ВО «Батьківщина»), Алла Сафонік (фракція ВО «Батьківщина»), Андрій Лев (фракція «Слуга народу»), Леонід Смалько (фракція «Слуга народу»), Віктор Магурчак (фракція ВО «Свобода»).

Також у Луцькій районній раді створено депутатську групу – «Рівні можливості».

Як декларують члени групи, вони будуть рухатися до удосконалення питань соціального захисту, гендерної рівності, медицини та правової допомоги.

До групи увійшли депутати: Христина Назар (фракція "Свідомі"), Ольга Максимяк (фракція "За майбутнє"), Сандра Міненко (фракція "Європейська солідарність"), Віталій Сніжко (фракція "Європейська солідарність"), Василина Вітовщик (фракція "Європейська солідарність").

Під час сесійного засідання депутати озвучили запити.

Першою виступила Ольга Максимяк ( фракція «За майбутнє»). Вона адресувала свій запит до виконувачки обов’язків директорки державної реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок» Людмили Казмірук.

За словами депутатки, до неї звернулася громадська організація «Ресурсний центр «Кольорова капустинка», яка об’єднує батьків дітей з порушеннями опорно-рухового апарату.

«Дві третини дітей, батьки яких є членами цієї організації, відвідують Державну реабілітаційну установу «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок». Цей заклад – практично єдиний у Луцьку, який надає комплексні послуги реабілітації, а також унікальну послугу денного перебування для діток з інвалідністю, зокрема, тих, які мають складні порушення опорно-рухового апарату та психічні розлади», - розповіла вона.

Ольга Максимяк зазначила, що з початком карантину через пандемію коронавірусу протягом деякого часу цей заклад не працював. Його робота була відновлена у вересні 2020 року. Однак з того часу і до сьогодні перебування дітей в закладі обмежено часовим відрізком у дві години. Цього надзвичайно мало для перебування дітей.

Водночас батьки, чиї діти відвідують заклад, не повідомлені про причини та обставини скорочення графіку роботи цієї установи. Окрім того, такий короткотривалий термін перебування дітей у закладі порушує не лише права дітей, а й батьків. Адже діток зі складними діагнозами у більшості випадків не можна залишати навіть з кимось із родичів, не кажучи вже про проблему знайти няню з відповідними навичками та й матеріально дуже не просто утримувати няню.

«За офіційними даними лише в Луцьку - майже 1000 дітей з інвалідністю», - каже Ольга Максимяк.

Тож депутатка попрохала підтримати своїх колег запит, у якому просить , щоб директорка реабілітаційного центру надала на розгляд депутатів копії усіх відповідних документів, які регламентують скорочення графіку роботи центру; інформацію щодо кількості дітей, які відвідували його у 2020 році та відвідують у 2021-му, та кількості груп; інформацію щодо чисельності колективу установи, переліку фахівців, які там працюють; інформацію щодо обсягу фактичного фінансування та необхідної суми для забезпечення повноцінної роботи закладу; копію Положення про Державну реабілітаційну установу «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок» та інформаційну довідку про перспективи розвитку закладу та шляхи врегулювання питання щодо збільшення годин перебування дітей з інвалідністю.

У підсумку обранці громади підтримали запит.

Наступним виступив заступник голови Луцької райради Сергій Сівак (фракція ВО «Свобода»). Він звернувся  до голови Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка  і попросив включити проект будівництва окружної дороги навколо Луцька в програму «Велике будівництво».

За його словами, будівництво такої дороги було би серйозним інфраструктурним проектом, крім того у  Луцьку дуже забруднене повітря, а це  могло б допомогти вирішити цю проблему.

Запит обранці громади підтримали.

Віктор Білик (фракція «За майбутнє») озвучив запит щодо неякісного харчування дітей в школах і садочках.

За його словами, до ради постійно надходять звернення мешканців новоутвореного Луцького району щодо харчування дітей  в дошкільних та освітніх закладах.  .

За його словами, мета запиту -  вивчити стан організації дитячого харчування, тому звертається до керівників громад надати інформацію за січень-березень  цього року про те, чим харчують дітей, якими продуктами, скільки коштів виділяється на їх закупівлю та хто виробник.

«Отримавши цю інформацію, будемо бачити реальну картину», - сказав депутат райради Віктор Білик.

По завершенню депутатських запитів депутати розпочали розгляд питань порядку денного. Так вони затвердили звіт про виконання програми економічного і соціального розвитку Луцького району за підсумками 2020 року. Доповідав голова Луцької районної державної адміністрації Володимир Кец. Також він поділився і планом щодо розвитку району на 2021 рік. Обранці громади підтримали програму дій.

Депутати настільки підготувалися до сесії, що питання фактично були проголосовані без обговорення. .

Без дискусій проголосували і наступні питання: про внесення змін до районної Програми соціального захисту дітей, профілактики бездоглядності та порушень в дитячому середовищі на 2018-2022 роки: про затвердження Програми забезпечення виконання рішень суду на 2021-2022 роки; про затвердження Програми соціального захисту на 2021-2023 роки та інші.

Також депутати Луцької районної ради проголосували за передачу приміщень, які колись використовувалися для надання медичних послуг, а в останні роки стояли пусткою, Городищенській громаді.

«ФАПи  знаходяться на балансі Луцької районної ради. Ці приміщення  або ми їх кидаємо на призволяще і вони зруйнуються, або ми даємо людям як житлові приміщення, щоб вони не виїжджали за кордон. Давайте той шанс дамо семи родинам: вчителям, медикам, іншим вразливим верствам населення, щоб вони не їхали в Польщу, а вчили наших дітей і лікували нас», - наголосив голова районної ради Олександр Омельчук.

Мова йде про ФАПи в селах Журавники, Зелена, Квасів, Лобачівка, Скірче, Стрільче та Ярівка.

Аналогічні приміщення було передано на баланс Мар’янівській селищній раді та Ківерцівській міській громаді.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сесія, луцьк, Політика
В тему