14 Квітня 2021
Новини

Британський штам коронавірусу: наскільки він небезпечний

Британський штам коронавірусу: наскільки він небезпечний

«Британський» штам коронавірусу не призводить до важчого перебігу COVID-19, ніж інші. Він уже циркулює на території України.

Результати дослідження оприлюднили в медичному журналі The Lancet Infectious Diseases, передає hromadske.

Науковці проаналізували дані 341 пацієнта, яких госпіталізували у дві лондонські клініки. З них 198 мали британський штам коронавірусу, а 143 – інші штами. Під час аналізу науковці не знайшли суттєвого зв’язку між важкістю перебігу хвороби та штамом коронавірусу.

«Наші дані в контексті та обмеженнях реального дослідження дають попередню впевненість у тому, що ступінь важкості у госпіталізованих пацієнтів з B.1.1.7 (британським штамом – ред.) суттєво не відрізняється від ступеня важкості у пацієнтів без нього», – ідеться у висновках дослідження.

Крім того, у The Lancet Public Health оприлюднили результати ще одного дослідження. Там була набагато більша вибірка, а важкість перебігу хвороби визначали через опитування.

Це дослідження теж проводили у Великій Британії. У ньому взяли участь 36 920 людей, які повідомляли науковців про свої симптоми через мобільний додаток.

Зрештою дослідники не знайшли зв’язку між важкістю перебігу COVID-19 та регіонами, де британський штам був більш поширений.

Що відомо про британський штам?

Про нього в середині грудня 2020 року повідомив міністр охорони здоров’я Великої Британії Метт Генкок. Пізніше стало відомо, що новий штам в Англії виявили ще у вересні 2020 року в одного з пацієнтів, але тоді випадку не надали належного значення.

На початку квітня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що британський штам уже поширюється в усіх регіонах України.

Фармкомпанії та фахівці з питань охорони здоров’я стверджують, що вакцини від COVID-19, які вже використовують для щеплення населення, є дієвими й проти британського штаму. Про це свідчать і результати дослідження вакцин в умовах поширення цього штаму, зокрема препаратів від Novavax та Pfizer/BioNTech.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Волинь, Україна
В тему