11 Квітня 2021
Новини

Крим і загострення на Донбасі: підсумки зустрічі Зеленського з Ердоганом

Крим і загострення на Донбасі: підсумки зустрічі Зеленського з Ердоганом

У Туреччині, під час офіційної зустрічі глав держав Реджепа Таїпа Ердогана та Володимира  Зеленського, турецький президент підтвердив принципове рішення країни не визнавати «анексію Криму».

Трансляція велася на сторінці Офісу президента в Facebook.

Також Ердоган зазначив, що турецька сторона підтримує "Кримську платформу".

"Туреччина неухильно підтримує незалежність і державний суверенітет України. Ще раз засуджуємо незаконну анексію Криму. Підтримуємо створення Кримської платформи для об'єднання народу України", – сказав Ердоган.

Він додав, що двосторонні відносини Анкари і Києва націлені на те, щоб Чорне море залишалося "морем миру, спокою і співпраці".

"Ми так само рішуче захищаємо територіальну цілісність України і суверенітет Туреччини. Ми ще раз підтвердили наше принципове рішення не визнавати анексію Криму", – повідомив Ердоган.

Також на зустрічі в Стамбулі Зеленський і Ердоган підтвердили стратегічне партнерство між країнами.

"Важливим елементом нашої співпраці є співпраця в оборонній промисловості. Беручи до уваги питання оборони й безпеки, ми почали роботу у форматі "2+2" (глави МЗС і Міноборони двох країн). Таким чином ми посилимо координацію між нашими країнами", – сказав Ердоган.

Також він додав, що, на його думку, ситуацію на сході України можна вирішити політичним шляхом.

Зі свого боку Зеленський заявив, що поінформував турецького президента про ситуацію на Донбасі і мілітаризацію Криму. Він запросив Ердогана взяти участь в інавгураційному саміті Кримської платформи в Києві 23 серпня.

"Це стане потужним сигналом, що Україна і її партнери рішуче налаштовані в питаннях деокупації Криму", – зазначив Зеленський.

За його словами, він пишається тим, що президенти називають один одного друзями.

"Туреччина підтримує суверенітет і територіальну цілісність України і готова приєднатися до Кримської платформі. Це важливий сигнал, що дії Росії – виклик і для країн Чорноморського регіону", – йдеться в Telegram-каналі Зеленського за підсумками зустрічі.

Глава держави уточнив, що Анкара зацікавлена в сильній і незалежній Україні, а співпраця між країнами переросла з точкової на масштабну.

"Нинішні результати економічної співпраці – не межа наших планів. Є всі можливості товарообіг в обсязі 5 млрд доларів збільшити вдвічі. Цьому зможе сприяти підписання Угоди про вільну торгівлю. У фокусі спільних інтересів – перспективи співпраці в енергетичному й оборонному секторах. Окремо хочу відзначити гуманітарний проєкт з будівництва 500 квартир для кримських татар у декількох українських містах. Про це ми домовлялися раніше – і ось нарешті в цьому році почнеться будівництво", – підкреслив Зеленський.

Підсумки зустрічі

За результатами Дев’ятого засідання Стратегічної ради високого рівня між країнами вирішили:

  • активізувати співпрацю у сферах економіки, торгівлі, туризму, безпеки, оборонної промисловості, науки, освіти та молоді;
  • підтвердити підтримку територіальної цілісності та суверенітету України та зусилля в рамках міжнародних організацій, зокрема ООН, Ради Європи та ОБСЄ;
  • підтримати створення "Кримської платформи";
  • координувати зусилля для забезпечення захисту прав людини в Криму та звільнення всіх незаконно утримуваних українців, включно з кримськими татарами;
  • підтримувати мирне врегулювання ситуації в ОРДЛО;
  • посилити співпрацю в боротьбі з тероризмом, сепаратизмом та екстремізмом;
  • забезпечувати швидку обробку запитів про екстрадицію;
  • висловити підтримку перспективі членства України в НАТО, зокрема її намірам отримати найближчим часом План дій щодо членства.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, туреччина, Політика, президент, володимир зеленський, крим, донбас
В тему

Останні матеріали