10 Квітня 2021
Новини

Карантин в Україні 2021: чи введуть у травні повний локдаун

Карантин в Україні 2021: чи введуть у травні повний локдаун

В Україні через стрімке збільшення хворих на коронавірус половина областей вже перебуває у червоній зоні.

Отож, чи варто чекати на загальнонаціональний локдаун та що буде з карантином на травневі свята та Великдень.

Україна  входить в п’ятірку країн у Європі з найгіршою ситуацією та залишається на третьому місці за рівнем смертності – на першому та другому місті розташувалися Чехія та Польща.

В Україні досі роблять мало тестувань, хоча за кількістю тестів вже вийшли на рівень Німеччини та Іспанії. Втім, враховуючи коефіцієнт виявлення захворюваності, Україні потрібно робити принаймні в три рази більше тестів.

У червону зону скоро можуть увійти Харківська, Тернопільська та Полтавська області. Найближчого тижня з червоного рівня можуть війти два регіони – Івано-Франківська та Закарпатська області.

Чи введуть у країні повний локдаун

В уряді повний локдаун запроваджувати не поспішають, а очільник МОЗ Максим Степанов говорив, що поки будуть обмежуватися локальними. Втім, мер столиці Віталій Кличко закликав уряд запровадити локдаун по всій країні, заборонити міжміське сполучення та запровадити жорстокі заходи на території всіх регіонів.

Олег Рубан, голова Держпродспоживслужби розповів, що про продовження жорстких карантинних обмежень поки говорити рано і потрібно спостерігати. За його словами, про те, як буде розвиватися ситуація з карантином, можна буде говорити лише наступного тижня після аналізу.

Олександр Хмелевський, кандидат економічних наук, незалежний експерт зазначив, що зараз уряд всіляко намагається ухилитися від запровадження локдауну по всій країні. Влада розуміє, що це викликає невдоволення людей та призводить до падіння рейтингів президента і провладної партії. Вони надали місцевій владі право самій вирішувати, які обмеження запроваджувати. Тепер весь негатив від обмежувальних закладів переноситься на місцеву владу.

Очікується, що в середині квітня кількість хворих почне скорочуватися. Через тиждень-два деякі регіони будуть переведені з червоної зони в помаранчеву. Що стосується Києва, то швидше за все, він буде залишатися в червоній зоні до 10 травня. Очікується, що протягом тижня в червоній зоні можуть опинитися нові області. В багатьох регіонах на Великдень та травневі свята будуть діяти ті чи інші обмеження. У середині травня всі регіони України покинуть червону зону – і обмеження будуть зніматися.

Володимир Курпіта, кандидат медичних наук, викладач Школи охорони здоров’я Києво-Могилянської академії в ефірі Українського радіо розповів, що обмежувальні заходи, попри їхню обтяжливість, є ефективними у стриманні поширення інфекції та зниженні смертності. Втім, експерт вважає, що вводити загальнонаціональний локдаун ніхто не буде.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, коронавірус, карантин
В тему