12 Березня 2021
Новини

«Щиро сподіваюсь, що мешканці громад, які приєдналися до Луцька, не будуть розчаровані», – Ігор Поліщук

«Щиро сподіваюсь, що мешканці громад, які приєдналися до Луцька, не будуть розчаровані», – Ігор Поліщук

У березні 2021 року минають символічні 100 днів від тоді, як посаду Луцького міського голови зайняв Ігор Поліщук. Саме він переміг на минулих місцевих виборах.

Що планує робити голова для міста цього року, які плани та цілі ставить перед собою, на які зміни слід очікувати Луцьку та усій Луцькій територіальній громаді, - про це та ще багато про що інше журналісти місцевих ЗМІ розпитали в Ігоря Поліщука під час прес-конференції «100 днів роботи Луцького міського голови: які зміни відбулися?».

На які виклики довелося Вам реагувати за цих 100 днів на посаді Луцького міського голови?

Насправді ніяких серйозних викликів ще не було. Були питання, які вимагали більших затрат праці працівників міськради, фінансів, критичного мислення та нестандартних рішень.

Щодо тих питань, які було непросто вирішити, це адаптація до роботи в умовах нової територіальної громади, адже до Луцька доєдналися багато населених пунктів. Ми працюємо в нових умовах із обраними старостами, із збільшеною територію, із новими проблемами, але разом із тим із новими можливостями.

Непростим завданням було сформувати бюджет в умовах світової пандемії коронавірусу, тож до формування бюджету потрібно було підходити вкрай виважено, продумано, раціонально.   Також при формуванні бюджету потрібно було врахувати інтереси усієї Луцької територіальної громади щодо житлово-комунального господарства, освіти, культури, охорони здоров’я тощо.

Так, завдяки плідній роботі бюджет було прийнято в рекордні строки -  орієнтовно півгодини тривало обговорення на сесії міськради, в результаті бюджет був прийнятий одноголосно депутатами.

Безумовно, ще одним непростим завданням стало цьогорічне прибирання снігу, якого випало дуже багато. Проте вважаю, що з тими ресурсами, які в нас були, ми непогано впорались. Хоча, звичайно, є моменти для вдосконалення. Але і сніг я не вважаю викликом. Ми змогли не допустити транспортного колапсу і інших негативних наслідків.

Коли буде повністю знесений Старий ринок? Та як будете реагувати, якщо підприємці чинитимуть опір?

З 2013 року, відколи мене вперше обрали депутатом луцької міської ради, моєю твердою позицією було те, що Старий ринок у Луцьку у такому вигляді, якій він був, існувати не може. Місто втрачає колосальний туристичний, культурний, економічний потенціал.  

На сьогодні Луцька міська рада виграла повністю усі судові процеси, які тільки є навколо ринку. Отож я готуюся до зустрічі із підприємцями, аби у цивілізованій формі обговорити процес звільнення території від страшних металевих контейнерів.

Управління містобудування і архітектури займається пошуком проектанта, який буде здійснювати проектування цієї території . Відповідно до результатів Всеукраїнського архітектурного конкурсу, який відбувся минулого року, було визначено три найцікавіші роботи, в кожній з яких є гарні ідеї, які можна застосувати на даній площі.  

Як будете вирішувати складну ситуацію із полігоном твердих відходів у Брищі?

Увесь минулий рік ми працювали над проектно-кошторисною документацією щодо рекультивації полігону. Сьогодні завершений тендер на реконструкцію  старої частини полігону для збору твердих побутових відходів в с. Брище (з рекультивацією земельного покрову), на суму понад 130 млн грн. В межах рекультивації буде здійснюватись досипання сміття для того, щоб зробити вирівнювання старого полігону, а також інші необхідні заходи, які вимагає проект, затверджений Міністерством екології України.   

Разом із тим ми працюємо над пошуком нового полігону, питанням побудови сміттєпереробного заводу, яке вирішувати досить важко, адже більшість інвесторів бажають самостійно здійснювати вивіз та утилізацію сміття. І якщо сьогодні у місті тариф на вивезення сміття у розрахунку на одну людину складає трішки більше 16 грн., то інвестор однозначно не буде дотримуватись такого соціального тарифу.  Також інвестор хоче, що міська рада надала йому ділянку в межах міста, для того, щоб підключитися до теплових мереж, аби енергію, яка утворюється від спалення твердих відходів, продавати населенню у вигляді теплоносія. А також інвестору потрібна земельна ділянка на сміттєзвалищі у Брищі, аби здійснювати первинну обробку сміття.

Отож, перед тим, як прийняти виважене рішення щодо вимог інвестора, ми повинні перевірити його досвід у реалізації подібних проектів.

Наскільки збільшилась інвестиційна привабливість міста після приєднання нових громад?

Безумовно, що інвестиційна привабливість міста збільшилась. Сьогодні наше земельне управління і управління  містобудування та архітектури працюють над наведенням ладу із земельними ділянками, які є у приєднаних громадах. Має бути чітке розуміння того, де буде знаходитись земля, на якій будуть будувати об’єкти соціальної інфраструктури, де будуть будувати житло, торгові або промислові об’єкти.

До нас зверталося чимало інвесторів, які бажали розмістити свої об’єкти у нашій громаді та побудувати свій бізнес. Однак основною перепоною була відсутність вільних земельних ділянок.

В нас фактично залишилась одна ділянка, розташована в районі вулиці Карбишева, площею 5 га. А на сьогодні кількість земельних ділянок, які ми можемо запропонувати інвесторам, значно збільшилась.

Ось, для прикладу, днями я спілкувався з інвесторами, які планують побудувати фабрику меблів, і кількість працівників, яка буде задіяна на цій фабриці, буде коливатися від 500 до 1000 людей.

Понад 600 мільйонів гривень прийде на Волинь на дороги. Чи будуть у цьому переліку шляхи, які відносять до Луцької територіальної громади?

Близько 50 млн гривень передбачається на Луцьку громаду з цих грошей. Які саме це будуть дороги, ми будемо вирішувати спільно з Волинською обласною держадміністрацією та Волинською обласною радою. Але хочу зауважити, що минулоріч вже поступило близько 60 млн гривень з держбюджету. За ці кошти було відремонтовано частину вулиці Ківерцівської, перехрестя Соборності-Чорновола. А також розпочато ремонт тротуарів на проспекті Відродження зі сторони вулиці Рівненської.

Які роботи будуть проведені на проспекті Волі?

Ми бачимо, що сьогодні проспект Волі перебуває у критичному стані: як проїжджа частина, так і тротуари та мережі, які знаходяться під асфальтом. Відтак планується заміна мереж, це стосується і водогону, і зливової каналізації, і загально-фекальної каналізації.  Буде здійснено повний капітальний ремонт проїжджої частини, причому у багатьох місцях потрібно робити підсилення основи. Буде здійснено повний капітальний ремонт тротуару ліворуч, облаштовано на технічних смугах додаткові паркомісця, якісне освітлення як на проїжджій частині, так  і на тротуарі. А також ми робимо особливий акцент на озеленення та облаштування велодоріжок.

Були різні думки щодо реконструкції проспекту Волі, щодо зрізання усіх дерев, а їх є більше 400, щодо облаштування двох-трьох смуг тощо. Але, на мою думку, ми має зробити проспект Волі пішоходоцентричним, для того, аби людям було цікаво та комфорно прогулятися проспектом.  

Ігоре Ігоровичу, Ви були, як депутат, представником громади, тепер Ви - представник влади, адже займаєте посаду міського голови. Це допомагає, чи навпаки заважає Вашій діяльності? І чи розумієте Ви проблеми не тільки лучан, а й жителів навколишніх населених пунктів, тобто, усієї Луцької територіальної громади?

Ну, я і зараз представник громади, адже на цю посаду обирали мене люди. Я завжди наголошую, що проблеми людей та ті проекти, які ми реалізуємо, стосуються усієї Луцької територіальної громади. Від своїх підлеглих я вимагаю відсутності будь-якої дискримінації щодо до того, чи є людина лучанином або жителем навколишніх сіл. Працівники ЦНАПу мають приймати усіх з однаковим рівнем сервісу. Представники Департаменту соціальної політики мають надавати однаково якісні консультації для представників як Луцька, так і інших населених пунктів.  

Хочу наголосити, що ще минулого року, у грудні, ми визначились із старостами у громадах, кадровим потенціалом. Сьогодні у прилеглих населених пунктах розпочато прийоми адміністраторами ЦНАПу, для того, щоб надавати перелік адміністративних послуг,  а також працівниками Департаменту соціальної політики.  Прийнято рішення про створення віддалених робочих місць в ЦНАПах.   Працює два працівника служби у справах дітей, державні реєстратори, які займаються державною реєстрацією  прав на рухом та нерухоме майно тощо.

Ми не на словах, а на ділі хочемо показати, що однаково дбаємо про розвиток будь-якої громади, що входить до Луцької територіальної громади.

Так, зокрема, ми виділили на добудову Заборолівської школи 15 млн гривень. На завершення ремонтних робіт в Княгининівському навчально-виховному комплексі передбачено 3 млн гривень. Сьогодні замовлені проектно-кошторисні документації на ремонт найбільш критичних доріг у громадах.

Я щиро сподіваюсь, що мешканці громад, які приєдналися до Луцька, не будуть розчаровані нашою роботою та приєднанням до міста. Принаймні ми все для цього зробимо.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, луцька міська рада, ігор поліщук
В тему

Останні матеріали