9 Березня 2021
Новини

Олександр Лукашенко виявився підпільним олігархом

Олександр Лукашенко виявився підпільним олігархом

Білоруський опозиційний канал NEXTA опублікував фільм-розслідування про нерухомість, автопарк, дороге майно і корупційні схеми диктатора Олександра Лукашенка.

Як повідомляє Новое время, під час прем’єри розслідування одночасно дивилися до 100 тисяч людей. За словами журналістів, це початок серії розслідувань про «корупцію в оточенні Лукашенка» і вони вже почали роботу над новим фільмом.

Розкішні резиденції

За інформацією команди NEXTA, незважаючи на твердження Лукашенка про те, що в нього, «крім Білорусі, нічого немає», насправді він володіє 18 резиденціями, як державними, так і подарованими бізнесменами.

«Будь-яка резиденція – це комплекс будівель. У центрі завжди стоїть будинок номер один – дерев’яний будинок, поруч флагшток. Коли заїжджає «товариш» – піднімається прапор», – розповів журналістам колишній працівник адміністрації Лукашенка.

За словами джерела NEXTA, обслуговування резиденцій обходиться в десятки мільйонів доларів щомісяця. Площа лише Палацу Незалежності в Мінську близько 50 тисяч кв. м. При цьому, хоча самопроголошений президент каже, що на його будівництво не було витрачено «жодного бюджетного рубля», гроші бралися з республіканського бюджету та бюджету Мінська, а на інфраструктуру витратили 250 млн доларів.

Автори розслідування дійшли висновку, що під час екскурсій Палацом Незалежності гостей «водять строго відведеним маршрутом» й існують локації, куди їх «ніколи в житті не запустять».

Люксові автівки і великий авіапарк

Як підрахували в NEXTA, в нинішньому автопарку Лукашенка:

– дві Audi A8 за 100 тисяч євро кожна;

– Maybach за 1,5 млн євро, який йому нібито хтось подарував;

– новіший броньований Maybach Pullman Guard за 1,4 млн євро з мінібаром і масажними кріслами;

– Rolls-Royce Phantom Coupe за 170 тисяч євро;

– броньований Mercedes-Benz C-Class 5 покоління за 160 тис. євро;

– Tesla за понад 100 тисяч євро, нібито подарована Ілоном Маском;

– Mercedes-Benz GL за 131 тисячу євро;

– Mercedes C-Class 4 покоління за 200 тисяч євро.

У ранні роки президентства диктатор їздив на Mercedes 600 (W140), розширена версія якого тоді коштувала 80 тисяч євро, і на раритетній Газ-14 Чайка, що зараз оцінюється в 30 тисяч євро.

Всі автомобілі коштують близько 4 млн євро, не враховуючи вартості їхнього обслуговування та автопарку раритетних автомобілів.

«Коли я там працював, він мав вже близько 10 дорогих машин, Mercedes, BMW, Maybach був, причому використовувалися зазвичай три-чотири машини супроводу, інші просто стояли без діла. Кожен рік або два машини міняли на нові моделі, переробляли, ставили броньовані двері, куленепробивне скло», – розповів експрацівник служби безпеки Лукашенка.

В авіапарку самопроголошеного президента – літаки Boeing 737, Boeing 767, Gulfstream G550, Canadair CRJ-200 і елітний вертоліт AgustaWestland AW139.

«Розпил» грошей Євросоюзу

За даними Інституту Політична сфера, з 2014 по 2020 рік Захід влив у економіку Білорусі майже 4 млрд доларів. У NEXTA заявили, що Лукашенко використовує ці кошти для особистих потреб. Зокрема, резиденції в національних парках обслуговують за рахунок грантів на екологічні проєкти.

Секретний палац за 40 млн доларів

Як повідомляють автори розслідування, Олександр Лукашенко виділив майже 1,5 млрд доларів російському олігархові Михайлу Гуцерієву в обмін на розкішну резиденцію. У Білорусі Гуцерієв володіє будівельною компанією Ю-строй, готелем Renaissance Мінськ, ангаром для бізнес-авіації в аеропорту Мінськ і компанією Славкалій.

За даними журналіста Ігоря Кулія, Гуцерієв побудував для Лукашенка «палац» у Шершунах Мінської області. Сам олігарх стверджує, що резиденція належить йому, а її будівництво обійшлося в 40 млн доларів. Журналіст вважає, що юридично «палац» може належати олігархові, але користується ним Олександр Лукашенко. В обмін на будівництво палацу Лукашенко виділив Гуцерієву 1,4 млрд доларів на будівництво гірничо-збагачувального комплексу – гроші, які влада Китаю надала Білорусі у вигляді кредиту під гарантії.

У фільмі-розслідуванні йдеться про те, що диктатор надає вигідні умови низці білоруських та іноземних бізнесменів в обмін на цінні подарунки. Серед них – власник компанії Тютюн-Інвест і мережі ТРЦ Корона Павло Топузідіс і інший «тютюновий магнат» Олексій Олексін.

Також автори розслідування NEXTA розповіли про ексклюзивні авторучки за 2–4 тисячі євро, які Лукашенко роздає в якості подарунків, і його брендовий одяг вартістю від декількох сотень до декількох тисяч євро, який він зазвичай називає старим або подарованим, і дорогі аксесуари.

Крім того, в NEXTA стверджують, що для Лукашенка нібито «поставлено на конвеєр» процес набору «подруг» – учасниць конкурсів краси та учениць модельних шкіл. Автори розслідування припустили, що диктатор мав стосунки з переможницею конкурсу Міс Білорусь Марією Василевич, яка пізніше стала наймолодшою білоруською депутаткою.

Як повідомлялося раніше, російський опозиціонер Олексій Навальний і Фонд боротьби з корупцією опублікували фільм-розслідування «Палац для Путіна».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: білорусь, олександр лукашенко
В тему