9 Лютого 2021
Новини

Коронавірус в Україні: записують охочих вакцинуватися

Коронавірус в Україні: записують охочих вакцинуватися

В Україні вже почали записувати охочих літніх людей на вакцинацію проти коронавірусу.

Проте першочергово щепитимуть медиків, які лікують хворих на COVID-19. Старт - від 15 лютого. Про це пише 24 канал.

Журналісти поспілкувалися з сімейною лікаркою 4 міської клінічної лікарні міста Львова Луковською Мартою Адамівною. Вона працює у відділенні сімейної медицини №2.

Марта Адамівна розповіла, що сімейні лікарі вже офіційно формують списки охочих прищепитися проти коронавірусу під час 2 етапу вакцинації, тобто людей віком від 80 років.

Відповідне розпорядження дали ще більше ніж тиждень тому. До 20 числа сімейним лікарям треба зробити списки з людей віком від 80 років, які хочуть вакцинуватися.

“Я, наприклад, всіх своїх людей обдзвонила за 2 дні. Ми всі маємо списки. Це не проблема. Комп'ютер вибиває людей старше 80 років, я маю всі телефони, сідаю вдома, передзвонюю", - пише Марта Адамівна.

Відтак, для того, аби записатися на вакцинацію, повинна бути укладена угода з сімейним лікарем.

Чи багато охочих отримати вакцину проти COVID-19

Лікарка розповіла, що охочих є багато і люди доволі активні. Вакцину зазвичай не хочуть робити ті люди, які через свій вік вже не виходять з дому взагалі.

“Менше охочі ті, які мають поза 90 років. Бо є яких теж певна кількість людей. Ті практично не виходять з дому, вони вже не хочуть. А ті, котрі після 80, дуже активні. Правда питаються: "зараз пораджуся своєю дочкою, з чоловіком", ще з кимось там. А потім передзвонюють. Люди дуже активно сприймають це.”

Хоч такого розпорядження ще не було, Марта Адамівна розповіла, що це можливо. Якщо ви не підпадаєте під 2 етап вакцинації, ви все одно можете попередньо записатися у свого сімейного лікаря.

Але щеплення вам зроблять вас лише тоді, коли настане ваша черга, тобто під час 3, 4 чи 5 етапу відповідно.

5 етапів вакцинації в Україні:

  1. Вакцинація людей з критичним ризиком інфікування. До цієї групи входять медпрацівники та персонал, які працюють з хворими на коронавірус, громадяни в будинках для людей похилого віку та військовослужбовці ООС, які перебувають на передовій.
  2. Вакцинація людей з надзвичайно високим ризиком інфікування. Туди віднесли соцпрацівників, людей віком від 80 років та інших медичних працівників.
  3. Вакцинація людей з високим ризиком інфікування. У цю групу потрапили люди віком від 65 до 79
    років, а також люди, які виконують функції з підтримки та безпеки життєдіяльності держави: ДСНС, поліція, СБУ, вчителі та інші категорії.
  4. Вакцинація людей з підвищеним рівнем інфікування. Це люди віком від 60 до 64 років, а також 18 – 59 років із супутніми захворюваннями, а ще громадяни, які перебувають в місцях обмеження волі та/або
    слідчих ізоляторах й працівники таких місць. Також під час цього етапу вакцинуватимуть професійні групи людей, які мають підвищений ризик інфікування COVID-19.
  5. Вакцинація інших громадян, які не входять до пріоритетних груп.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, коронавірус, Надзвичайні події, вакцинація
В тему