9 Лютого 2021
Новини

Снігопад в Україні: понад 200 населених пунктів знеструмлено

Снігопад в Україні: понад 200 населених пунктів знеструмлено

В Україні тривають снігопади, що розпочалися 8 лютого. У семи областях діють обмеження на рух транспорту, понад 200 населених пунктів залишилися без струму через негоду, а у Києві, Львові та Харкові — затори.

Про це повідомляє Hromadske.

Як повідомляє «Укравтодор», станом на ранок 9 лютого значний сніг триває у Львівській, Чернівецькій, Тернопільській, Волинській, Рівненській, Хмельницькій, Житомирській, Київській, Вінницькій, Черкаській, Чернігівській, Сумській, Донецькій та Луганській областях.

У Закарпатській і Кіровоградській областях — сніг із дощем, у Дніпропетровській та Полтавській — крижаний дощ за температури -7°С, а в Івано-Франківській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій областях — дощі.

За даними синоптиків, небезпечні погодні умови у всіх областях, крім Закарпатської, Одеської, Миколаївської, Херсонської.

Через негоду на деяких дорогах у Волинській, Київській, Житомирській, Рівненській, Полтавській, Черкаській та Чернігівській областях діють обмеження для руху вантажного транспорту. Обмеження вводили і у Вінницькій області, але зранку 9 лютого їх скасували.

З 8 лютого до Києва заборонений в'їзд вантажівок. В «Укравтодорі» повідомляють, що загалом у місцях стояння уздовж доріг залишаються 3030 вантажівок.

Через негоду зранку затори утворилися у Києві, Львові та Харкові.

У «Київавтодорі» повідомили, що 459 одиниць техніки та 246 комунальників вночі очищали Київ від снігу. Через те, що сніг не припиняється, розчищені дороги й тротуари швидко засипає знову, тому прибирати сніг доводиться повторно.

Рятувальники Києва кажуть, що відбуксували 41 вантажний автомобіль на безпечну ділянку дороги. Крім того, на дорогах столиці встановили вісім мобільних пунктів обігріву.

У ДСНС закликають під час снігопаду не використовувати власні автівки, а також не залишати транспорт на узбіччях, тротуарах, крайніх смугах доріг, щоб не заважати снігоприбиральній техніці.

У ніч із 8 на 9 лютого через негоду знеструмлено 273 населених пунктів в Одеській, Херсонській, Чернівецькій, Миколаївській, Запорізькій, Полтавській, Київській, Кіровоградській, Донецькій, Закарпатській, Житомирській та Дніпропетровській областях. Над відновленням електропостачання працюють бригади обленерго.

Як довго триватиме негода?

В Укргідрометцентрі попереджали: у найближчі три дні погода не зміниться. У більшості областей буде сніг та мокрий сніг. У вівторок, 9 лютого, на всій території України, крім заходу, будуть пориви вітру 15-20 м/с, ожеледиця, у північних та східних областях — хуртовини, у центральних — налипання мокрого снігу та ожеледь. 

Температура вночі 9 лютого буде приблизно 3–11°С морозу, вдень — 0–5°С морозу. У центральних областях буде 0–5°С тепла, на Закарпатті та на півдні вдень буде 6–11°С тепла. 8-9 лютого через відлигу та опади на високогір'ї Івано-Франківської та Закарпатської областей зберігатиметься значна сніголавинна небезпека (3 рівень).

10 та 11 лютого вночі очікується у середньому 0–6°С морозу, а вдень від 3°С морозу до 3°С тепла. На півночі України вночі буде 9–16°С морозу, а вдень — 3–8° морозу.

Що робити в таку погоду?

Комунальні служби просять водіїв не залишати автівки на узбіччях, тротуарах і крайніх смугах доріг, щоб не заважати снігоприбиральній техніці. У патрульній поліції попереджають, що машини, які заважатимуть розчищенню, евакуюють.

Для тих, хто хоче дізнатися про стан проїзду автошляхами, цілодобово працює гаряча лінія: (044) 287–11–40. А якщо ви потрапили в скрутну ситуацію, телефонуйте на спецлінію поліції за номером 102.

Також водіям нагадують, як поводитися на дорозі під час ожеледиці:

  • витримуйте дистанцію між автомобілями, пересувайтеся слизькою дорогою на мінімальній швидкості;
  • паркуйте авто так, щоб не заважати снігоприбиральній техніці;
  • під час їзди не здійснюйте різких маневрів;
  • наближаючись до пішохідних переходів, знижуйте швидкість;
  • зважайте на попередження відповідних служб.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сніг, Україна
В тему