1 Лютого 2021
Новини

Важливі нововведення для тих, хто претендує на субсидію

Важливі нововведення для тих, хто претендує на субсидію

Із 1 січня для одержувачів субсидій, а це понад три мільйони домогосподарств, ввели ряд змін.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Про найважливіші з них розповімо, проаналізувавши інформацію, яку оприлюднило Міністерство соціальної політики.

Почнемо з того, що в Україні відбулася територіальна реформа. Це призвело до того, що укрупнилися райони, а левова частка функцій, яку виконували райдержадміністрації, перейшла до органів влади територіальних громад.

Це означає, що за призначенням субсидій, пільг, компенсацій, соцвиплат відтепер необхідно звертатися до, як їх назвали в Мінсоцполітики, «фронт-офісів» територіальних громад. Жителі громад приносять документи (якщо це треба) до працівника «фронт-офісу», а ті відповідають за вчасне подання цих документі до органів соцзахисту населення укрупненого району. Виняток становлять документи, які надсилаються поштою чи в електронному вигляді.

Крім того, ще в грудні Кабінет Міністрів прийняв декілька важливих рішень, які спростили можливість отримати субсидію.

Так, із 1 січня на субсидію можуть розраховувати сім’ї, у складі яких є людина, що офіційно працює за кордоном чи перебуває за кордоном на період догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.

Отримали право на «комунальну» допомогу особи, які успадкували житло протягом 12 місяців до моменту звернення за субсидією (раніше вони могли розраховувати на виплати лише після рішення спеціальної комісії). Те саме стосується осіб, які не мають офіційних доходів та не сплачували ЄСВ.

Ще одна зміна – під час визначення розміру субсидії відтепер буде враховуватися загальна площа житла, а не опалювальна, коли йтиметься про перевищення граничної величини.

Також прийнято ряд важливих змін у питанні співпраці субсидіанта, держави і фінансових установ, які здійснюють призначені виплати.

Зокрема, заявку на нарахування субсидії можна подати через мобільний додаток «Дія». Кабмін спростив оформлення субсидій для тих, хто отримує допомогу з часткового безробіття у зв’язку з оголошенням карантину. А «Ощадбанк» почав використовувати месенджери (тобто повідомлення), щоб інформувати людей, які отримують житлові субсидії та пільги.

Натомість особам, які проживають у квартирах, площею 130 і більше квадратних метрів, чи у будинках, площею понад 230 квадратних метрів, субсидія і надалі не нараховується. Позбавлені її також домогосподарства, які мають автомобіль віком п’ять і менше років, та особи, які протягом 12 місяців до моменту звернення за субсидією здійснили покупку на 50 і більше тисяч гривень.

Насамкінець зауважимо: тим, хто дотепер отримував субсидію, знову звертатися із заявами і подавати документи не потрібно. Адже ці домогосподарства  вже є в загальній базі даних, тому субсидія їм буде нараховуватися автоматично, якщо для того і надалі існуватимуть законні підстави.

Оксана Бубенщикова                         

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: субсидії, Україна, кабінет міністрів, гроші, пільги
В тему