29 Січня 2021
Новини

Цей вазон цвіте раз у житті, а потім помирає

Цей вазон цвіте раз у житті, а потім помирає

Нині гузманія стає все більш популярною в Україні. Ще б пак – рослина з пишною зеленню і красивим незвичним цвітом здалеку привертає увагу. А про умови догляду за рослиною, особливостями її росту та розвитку – у розмові із Світланою Сургутсковою, досвідченою квітникаркою з Луцька.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Пані Світлано, розкажіть трішки про цю рослину…

– Свою назву – гузманія – рослина отримала на честь Анатасія Гусмана, відомого іспанського ботаніка і мандрівника. Саме він вперше описав цю рослину. Гузманія належить до сімейства бромелієвих, і її Батьківщиною є тропічні ліси Південної та Центральної Америки. У нас найчастіше трапляється гузманія язичкова. У неї численні ніжно-зелені листочки, довжина яких сягає 30 – 45 сантиметрів, а ширина – три-чотири сантиметри. Разом вони утворюють розетку.

– Чи складним є догляд за гузманією?

– Передусім слід пам’ятати, що гузманія – гостя з тропіків, тому слід подбати про належний температурний режим. У теплу пору року температура повинна бути не меншою ніж +25, а в холодну – не нижчою за  +20, інакше рослина загине. Також потрібно подбати і про належне освітлення. Річ у тім, що гузманія любить напівтінь, тому найкраще облаштувати їй місце на підвіконнях сходу і заходу оселі. Мене часто запитують, чи можна ставити горщик на півночі домівки.

Слід пам’ятати, що на підвіконниках з північної сторони рослина буде рости, однак навряд чи коли-небудь зацвіте. А на підвіконнику з південної сторони можна ставити лише взимку, бо влітку рослині буде там надто гаряче. Також треба врахувати, що гузманія не любить протягів.

– Як часто слід поливати цю рослину?

– Гузманія любить вологу, однак тут потрібно пам’ятати, що все повинно бути в міру. В теплу пору року рослину варто два-три рази на день обприскувати м’якою, відстояною водою. Щодо поливу, то гузманія під час цвітіння любить полив прямо в розетку, тому вона на дві треті має бути наповнена водою.  Але це стосується лише теплої пори року. У холодний період можливий лише мінімальний прикореневий полив раз на тиждень.

– Коли і як цвіте гузманія?

– При належному догляді рослина починає цвісти після дворічного віку. Її цвіт – яскраво-червона квітка, яка має досить чудернацьку форму і при цьому позбавлена будь-якого аромату.  Рослина квітне протягом трьох-чотирьох місяців, а цвіт починає втрачати колір і засихати. Гузманія цвіте лише один раз, і після завершення цвітіння доросла рослина-мама помирає, залишаючи після себе молоду рослинку –дитину. Проте відділяти молоді рослини слід лише через два, а інколи і через чотири місяці, що пов’язано з тим, наскільки «дітки» великі і чи можна їх уже пересаджувати.

– Які шкідники та хвороби загрожують рослині і як з ними боротися?

– Головною причиною розвитку тих чи інших грибкових захворювань є надлишок вологи в ґрунті. Зазвичай вилікувати ці недуги можна лише шляхом видалення пошкоджених ділянок. Стосовно паразитів, то гузманії можуть загрожувати павутинні кліщі, щитівки, борошнисті червці. У разі їхньої появи рослину слід обробити інсектицидами. Буває, що на листочках з’являються плями блідо-коричневого кольору. Це опіки сонячним промінням. Коли ж кінчики листочків сухі, то це наслідок низької вологості повітря або ж відсутності води у розетці. Коли ж листочки стрімко в’януть і жовтіють, то це результат надлишку вологи у ґрунті, що призвело до загибелі коріння.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, квіти
В тему