27 Січня 2021
Новини

Підсумкова пресконференція ректора ВНУ Анатолія Цьося: найважливіші тези

Підсумкова пресконференція ректора ВНУ Анатолія Цьося: найважливіші тези

Ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось займає цю посаду вже рік.

Очільник вишу на пресконференції, яка відбулася 26 січня, розповів, що вдалося зробити за цей час.

t1.ua зібрав для читачів найцікавіші тези.

  • Перше досягнення – це нова назва університету. Якщо коротко, це не просто зміна набору літер, а й світоглядної політики нашого вишу, в основі якої лежить велика освітня традиція Волині й відображення сучасного університету з новітніми методиками.
  • Цікавий факт: майже 3 мільйони наші працівники заробили за допомогою наукових досліджень. Це вперше така велика кількість зароблених грошей за наукову діяльність. До речі, серед закладів вищої освіти ми на 23-му місці за кількістю наукових публікацій у науково-метричних базах.
  • Предмет нашої гордості – ми підготували повне зібрання творів Лесі Українки у 14 томах. Щиро дякую проректору з навчальної роботи та рекрутації Юрію Громику, який був головним модераторам підготовки творів та всім працівникам, які менше, ніж за рік підготували 14 томів. Зазвичай коли готували твори будь-якої видатної особистості, то почергово готували перший том, потім другий, третій. На це йшло багато часу, а наші працівники сформували 14 редакційних груп, які одночасно працювали над усіма томами.
  • У нас є хороші проєкти по Європейському Союзу, по Британській раді та інших установах. Наріз ми виконуємо 8 міжнародних наукових проектів.
  • Реалізація дуальної освіти – це одне з найкращих наших досягнень за 2020 рік. Ми підписали понад 170 тристоронніх угод між університетом, роботодавцем і студентом. Зараз це і «Волиньгаз», і «Несвіч», школи, туристичні агенції, а також «Інтернет-Девелс» та заповідник «Старий Луцьк».

Наступний крок – це створення наукових лабораторій.

  • Минулого року з першим пріоритетом до нас подали документи 1306 осіб. Це золотий фонд нашого університету. Другий пріоритет – 1266 людей, третій – 1056. Це показує, що до нас вступають вмотивовані та цілеспрямовані люди. Вони відразу хочуть вчитися в нашому університеті.
  • Медичний факультет. Ми закупили багато обладнання й матеріальних цінностей. За підрахунками ми витратили майже 3 мільйони гривень на його забезпечення. Найближчі плани – це ремонт вартістю майже 9 мільйонів гривень і купівля обладнання майже на 2 мільйони.

Великі кошти ми вкладаємо в розвиток медичної спеціальності, тому що це один із пріоритетів нашого університету.

  • Ми відремонтували понад 3 тисячі метрів квадратних аудиторій. Наразі ми закінчуємо ремонтувати 40 кімнат у гуртожитку №3, тому найближчим часом зможемо туди заселяти студентів. Будуть досить хороші умови для проживання.

Загальна вартість робіт – близько 2 мільйонів гривень. Ще пів мільйона потрібно на меблі.

Також ремонтуємо базу «Гарт» на Світязі. Зараз одне з завдань – зробити опалення, щоб ми могли приймати відвідувачів у осінній, зимовий та весняний періоди.

  • Насамперед ми хочемо, аби університет забезпечував високу якість освіти, а для цього треба створити необхідні умови. Як мотивувати викладача? З одного боку ми розробили досить жорсткі контракти для правників і рейтинги, а з іншого - премії в кінці року, залежно від суми набраних балів. На першій позиції премія – 8 680 грн. Загалом є 301 позиція, на якій викладач отримує 1200 грн премії.
  • Цього року ми працюємо над двома виданнями «Лісової пісні» Лесі Українки. Нагадаю, за минулі роки ми реалізували три проєкти: українсько-англійський, українсько-німецький та українсько-польський варіанти. Зараз ми працюємо над виданням українською і кримсько-татарською мовами. У такий спосіб хочемо зробити промоцію і кримсько-татарської культури й мови на Волині. А також готуємо і білоруське видання.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сну ім.лесі українки, Волинь, луцьк
В тему